Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιράν για τις αποκαλύψεις Νετανιάχου: “Είναι προπαγάνδα”!

Ιράν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν μετά τις καταγγελίες του Ισραηλινού προέδρου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ήρθε… τηλεοπτικά.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα ότι οι κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι μια προπαγάνδα.

Η θέση του Ιράν

«Οι δηλώσεις του δεν ήταν καινούργιες…γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες…και προπαγάνδα ενάντια στις πυρηνικές εργασίες του Ιράν», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νετανιάχου κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Και μάλιστα ότι συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη γνώση του για τα πυρηνικά όπλα μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος με τη διεθνή κοινότητα.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μέσα από ένα… φαντασμαγορικό διάγγελμα, στο οποίο “πρωταγωνίστησαν” το power point και πολλές φωτογραφίες που σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις πως η Τεχεράνη ψεύδεται για τα πυρηνικά.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ με βίντεο και φωτογραφίες για όσα είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το μήνυμα Πούτιν στο Ιράν

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη στάση της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συζήτησαν την κατάσταση αναφορικά με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχοντας υπόψη τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για το θέμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναδιατύπωσε τη θέση της Ρωσίας ότι η συμφωνία JCPOA, που είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά αυστηρά από όλες τις πλευρές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου τόνισε από την πλευρά του ότι στη τηλεφωνική τους συνομιλία οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη συριακή κρίση και συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.

“Επίθεση” από τον Ιρανό ΥΠΕΞ στον Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι καταγγελίες του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «παλιές κατηγορίες», που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ένα αναμάσημα παλιών κατηγοριών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από το IAEA για να ακυρώσει τη συμφωνία. Πόσο βολικό. Συγχρονισμός με τις φερόμενες αποκαλύψεις μυστικών πληροφοριών από το αγόρι που δεν σταματά να κινδυνολογεί, λίγες μέρες πριν τις 12 Μαΐου. Αλλά η παρόρμηση του Τραμπ να γιορτάσει χάλασε το πρόσχημα», ανέφερε ο Ζαρίφ με tweet.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, το εξής: Ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παιδιάστικες και παράλογες» που στόχο έχουν να επηρεάσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου. Μια απόφαση… όχι και τόσο απλή. Το αν, δηλαδή, η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις