Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιράν: Καίνε σημαίες έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας για τις «προσβλητικές» γελοιογραφίες του Charlie Hebdo με τον Χαμεϊνί

Ιράν: Καίνε σημαίες έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας για τις «προσβλητικές» γελοιογραφίες του Charlie Hebdo με τον Χαμεϊνί

Πολλές δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα (08.01.2023) έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη και έκαψαν γαλλικές σημαίες, διαμαρτυρόμενοι για τις γελοιογραφίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη τους Αλί Χαμενεΐ που δημοσίευσε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους σπουδαστές σιιτικών ιεροδιδασκαλείων και γυναίκες που φορούσαν τσαντόρ, κρατούσαν σημαίες του Ιράν, φωτογραφίες του Αλί Χαμενεΐ και πλακάτ με συνθήματα κατά του περιοδικού Charlie Hebdo. «Ντροπή στη Γαλλία» και «Γαλλία, πάψε την εχθρότητά σου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Το Charlie Hebdo, σε μια ειδική έκδοση με την ευκαιρία της επετείου από την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του, το 2015, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά καρικατούρες του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις οποίες η Τεχεράνη θεωρεί «πρσβλητικές και άσεμνες».

Δείτε φωτογραφίες: 

Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν τη Γαλλία ότι θα λάβουν μέτρα σε αντίποινα. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε κατόπιν ότι κλείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν (IFRI), το παλαιότερο και σημαντικότερο γαλλικό ερευνητικό κέντρο στη χώρα αυτή, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το IFRI παρέμενε κλειστό επί χρόνια και άνοιξε ξανά επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί (2013-21), σε ένδειξη «αναθέρμανσης» των διμερών σχέσεων.

Δείτε βίντεο:

Μια διαδήλωση έγινε νωρίτερα και στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί είπε σήμερα ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να «προσβάλλονται» θρησκευτικοί ηγέτες. Κάλεσε το Παρίσι «να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων» και να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Το Charlie Hebdo ανέφερε ότι δημοσίευσε τα σκίτσα σε ένδειξη υποστήριξης του ιρανικού λαού που κατέβηκε στους δρόμους μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις