Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: Μάχη με τις ΗΠΑ και… στον ΟΗΕ!

Ιράν: Μάχη με τις ΗΠΑ και… στον ΟΗΕ!

Στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίστηκε η… μάχη ΗΠΑ – Ιράν, με την Ουάσινγκτον να υπερασπίζεται τις ενέργειές της και την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Την ίδια ώρα όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, μιας και οι επόμενες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του στρατηγού του Ιράν ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

“Η δολοφονία Σουλεϊμανί ήταν νόμιμη”

“Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ”, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

click4More: Ρουκέτες και σειρήνες πολέμου στην Βαγδάτη! Δείτε βίντεο

Βάσει του Άρθρου 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να «ενημερώνουν αμέσως» το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ είχαν επικαλισετεί επίσης το Άρθρο 51 για να δικαιολογήσουν την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία το 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ιράν: Δεν θέλουμε πόλεμο

Από την πλευρά του το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», όπως διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας με επιστολή του.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

“Ήθελαν να σκοτώσουν Αμερικανούς”

Την ίδια ώρα κορυφαίος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τονίζει πως οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους είχαν σκοπό να σκοτωθούν πολλά στελέχη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και να προκληθούν μεγάλες ζημιές, ιδίως στη βάση Αλ Άσαντ.

«Πιστεύω, βάσει όσων είδα και όσων γνωρίζω, ότι [τα ιρανικά πλήγματα] είχαν σκοπό να προκαλέσουν δομικές ζημιές, να καταστρέψουν οχήματα, εξοπλισμό και αεροσκάφη και να σκοτώσουν προσωπικό. Αυτή είναι η δική μου προσωπική εκτίμηση», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους.

Πάντως την ανάλυση «έχουν αναλάβει επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών. Το μελετάμε λοιπόν», συμπλήρωσε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ο στρατηγός Μίλι επαίνεσε τους διοικητές επί του πεδίου διότι έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσωπικού των ΗΠΑ.

Έσπερ: Αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι οι ΗΠΑ «αποκατέστησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής» έναντι του Ιράν.

«Με τα πλήγματα που διεξαγάγαμε εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν με την επιχείρησή μας εναντίον του Σουλεϊμανί, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ορισμένο επίπεδο αποτροπής απέναντί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά θα δούμε. Το μέλλον θα δείξει».

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είτε «διευθύνονται απευθείας από το Ιράν είτε όχι», συνέχισε ο Έσπερ.

Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση «να αντιδράσουμε σθεναρά για να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο αποτροπής υψηλό», συμπλήρωσε ο Έσπερ.

Πομπέο: Το Ιράν «στέλνει μηνύματα» σε ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες να μην επιτεθούν σε αμερικανούς

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες κατά τις οποίες το Ιράν παροτρύνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην επιτεθούν σε αμερικανικές δυνάμεις στην επικράτεια του Ιράκ.

«Λάβαμε κάποιες ενθαρρυντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν στέλνει μηνύματα στις παραστρατιωτικές οργανώσεις να μην δράσουν εναντίον αμερικανικών στόχων ούτε πολιτών» και «ελπίζουμε ότι το μήνυμα αυτό» θα εισακουστεί, ανέφερε ο Πενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ

Πάντως η αποστολή των ένοπλων δυνάμεων της Αυστραλίας που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ θα παραμείνει στη χώρα και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, διαβεβαίωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μόρισον συμπλήρωσε ότι ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας θα κινηθεί όπως ήταν προγραμματισμένο προς το στενό του Χουρμούζ αυτή την εβδομάδα όπου πρόκειται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις προστασίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις