Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: Πάνω από 300 νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Ιράν: Πάνω από 300 νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Ένα ασυγκράτητο κύμα οργής και αμφισβήτησης έχει ξεσπάσει στο Ιράν μετά την δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί, της νεαρής κοπέλας που έχασε την ζωή της αφού ξυλοφορτώθηκε μέχρι θανάτου μετά την σύλληψή από την «Αστυνομία Ηθών» γιατί δεν φορούσε καλά τη μαντίλα. Από τις 16 Σεπτεμβρίου, η χώρα πνίγεται στο αίμα καθώς πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους και διαδηλώνει

Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης εκτιμά ότι πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά την έναρξη των μεγάλων διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις του Ιράν. Σε αυτόν τον απολογισμό, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα επηρεάστηκε από τον θάνατο αυτής της κυρίας. Δεν έχω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι είχαμε ίσως πάνω από 300 μάρτυρες και ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας μετά το περιστατικό αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στις δυνάμεις της τάξης και στους διαδηλωτές ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, σε βίντεό του που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός αυτός προσεγγίζει αυτόν που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 416 άνθρωποι «σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις