Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιράν: Παραβίαση των όρων της συμφωνίας για τα πυρηνικά καταγγέλλει η Βρετανία

Ιράν: Παραβίαση των όρων της συμφωνίας για τα πυρηνικά καταγγέλλει η Βρετανία
photo Reuters

Το Ιράν έχει παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας των πυρηνικών του 2015 και πρέπει να σταματήσει άμεσα, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Και η Γερμανία από την πλευρά της κάλεσε το Ιράν να σταματήσει να λαμβάνει μέτρα που υπονομεύουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά. “Το Ιράν παραβίασε τους όρους της JCPoA”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και τόνισε πως “την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στη συμφωνία το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις του. Συντονιζόμαστε με άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA σχετικά με τα επόμενα βήματα με βάση τους όρους της συμφωνίας, περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής”.

“Ανησυχούμε υπερβολικά για την ανακοίνωση του Ιράν ότι ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο του 3,67%”, ανακοίνωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το ΑΜΝΑ.

Μάλιστα πρόσθεσε πως η Γερμανία βρίσκεται σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους συμμετέχοντες στη συμφωνία –τη Γαλλία και τη Βρετανία–για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά την γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν θα ενεργοποιήσει επί του παρόντος τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών ο οποίος αναφέρεται στην παράγραφο 36 της συμφωνίας και ο οποίος επιτρέπει σε ένα από τα δύο μέρη να σταματήσει να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας εάν η άλλη πλευρά επίσης δεν συμμορφώνεται.

Ο γάλος πρόεδρος καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση του Ιράν χαρακτηρίζοντάς την “παραβίαση” της συμφωνίας για τα πυρηνικά που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και στις διεθνείς δυνάμεις το 2015.

Ο Μακρόν τόνισε στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι θα επιχειρήσει να κάνει όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο ως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις