Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιράν: Σε δημόσια δίκη 1000 άνθρωποι για τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Ιράν: Σε δημόσια δίκη 1000 άνθρωποι για τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Σε δημόσιες δίκες θα περάσουν οι αρχές του Ιράν περίπου 1000 ανθρώπους κατά των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και ενάμισι μήνα στη χώρα.,

Την είδηση μετέδωσε ένα ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων, καθώς οι αρχές στο Ιράν έχουν εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσουν το κύμα διαδηλώσεων που συνεχίζεται για περισσότερες από έξι εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Σε μια από τις πιο θαρραλέες προκλήσεις για τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν από την επανάσταση του 1979, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Σάββατο οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τους διαδηλωτές να μείνουν μακριά από τους δρόμους. 

Ιρανοί ηγέτες έχουν αποκαλέσει τις διαδηλώσεις συνωμοσία από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Διαδηλωτές από κάθε κοινωνική τάξη παίρνουν μέρος, με τους φοιτητές και τις γυναίκες να παίζουν εξέχοντα ρόλο, κουνώντας στον αέρα και καίγοντας τις μαντίλες τους.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στην επαρχία της Τεχεράνης, οι δίκες περίπου 1.000 ανθρώπων “που διενήργησαν πράξεις δολιοφθοράς στα πρόσφατα γεγονότα, περιλαμβανομένων επιθέσεων ή θανάτου φρουρών ασφαλείας, και πρόκληση φωτιάς σε δημόσια περιουσία” θα λάβουν χώρα σε Επαναστατικό Δικαστήριο. Οι δίκες θα διεξαχθούν δημόσια αυτή την εβδομάδα, είπε.

Οι αρχές στην Τεχεράνη προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Το πρακτορείο ειδήσεων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα HRANA μετέδωσε το Σάββατο πως 283 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, περιλαμβανομένων 44 ανηλίκων. Περίπου 34 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί.

Να σημειωθεί ότι Αμινί πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών του Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις