Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιράν σε ΗΠΑ και Βρετανία για Συρία: Είστε εγκληματίες

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου (14.04.2018).

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «εγκληματίες». Και διεμήνυσε ότι δεν θα πετύχουν τίποτα στη Συρία.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο γάλος πρόεδρος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες (…) δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.

Ιράν: Θα έχετε συνέπειες για ό,τι κάνετε στη Συρία

Η πρώτη αντίδραση από την Τεχεράνη είχε έρθει λίγες ώρες μετά την αεροπορική επίθεση στη Συρία. Το Ιράν είναι άλλωστε ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού. Το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που έγιναν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση (…) εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση αυτή έχει στόχο να αντισταθμίσει την αποτυχία των τρομοκρατών» στην Ανατολική Γούτα που μόλις ανακατελήφθη από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καταγγέλλεται μια «ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και νόμων».

Το Ιράν στέλνει ιρανούς, αφγανούς, πακιστανούς και ιρακινούς «στρατιωτικούς συμβούλους» και εθελοντές στη Συρία για να συνδράμουν τον συριακό στρατό εναντίον των τζιχαντιστιών και των ανταρτικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις