Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ιρλανδία: Επιστρέφει ο… Άγιος Πατρίκιος μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού

Ιρλανδία
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ιρλανδία θα γιορτάσει τον επόμενο μήνα την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου με μια παρέλαση στους δρόμους του Δουβλίνου για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια — και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι οι εορτασμοί, στους οποίους κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, θα δώσουν ζωή στον τουριστικό κλάδο που έχει σφυροκοπηθεί από το σκληρό καθεστώς του lockdown.

Η αργία της 17ης Μαρτίου, που εορτάζεται σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα γεγονότα που ακυρώθηκαν το 2020, λίγο μετά το ‘κλείσιμο’ της οικονομίας για πρώτη φορά προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ήρε τον περασμένο μήνα σχεδόν όλους τους περιορισμούς της COVID-19, χάρη σε ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση. Οι περιορισμοί που ακόμα παραμένουν, όπως η χρήση μάσκας, αναμένεται να καταργηθούν αργότερα αυτό τον μήνα.

«Η εθνική μας ημέρα στέλνει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα — η Ιρλανδία είναι και πάλι ανοικτή για τουρισμό και ανυπομονούμε να απλώσουμε το ‘πράσινο χαλί’ και θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες από κοντά και από μακριά», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Κάθριν Μάρτιν σε ανακοίνωση.

Η βασική παρέλαση στο Δουβλίνο, που προσέλκυε περίπου 500.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν από την πανδημία, σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν της πρωτεύουσας και φέτος θα αποτελέσει και πάλι το επίκεντρο των πενταήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Για την είσοδο στη χώρα θα απαιτείται και πάλι η επίδειξη πιστοποιητικού COVID, όπως ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ιρλανδία γνώρισε άνθηση του τουρισμού πριν από την πανδημία, με τον αριθμό των επισκεπτών από το εξωτερικό να διαμορφώνεται σε νέο υψηλό επίπεδο για καθένα από τα πέντε χρόνια έως το 2019.

Ωστόσο ο αριθμός των ξένων επιβατών που ταξίδεψαν προς και από την Ιρλανδία μειώθηκε στα 4,5 εκατ. το 2020 και τα 5 εκατ. το 2021 συγκριτικά με πάνω από 20 εκατ. το 2019.

Η εορτή για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου θα είναι κρίσιμη για την πορεία προς την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, δήλωσε η Όρλα Κάρολ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στην Failte Ireland, τον οργανισμό τουρισμού της χώρας.

Περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της Ιρλανδίας απασχολούνταν σε κλάδους που σχετίζονταν με τον τουρισμό πριν από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις