Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισλαμικό Κράτος: Μέλη μας οι συλληφθέντες στη Ρωσία για το μακελειό στη Μόσχα

Ισλαμικό Κράτος: Μέλη μας οι συλληφθέντες στη Ρωσία για το μακελειό στη Μόσχα

Μπορεί η Ρωσία να προσπαθεί εναγωνίως να συνδέσει την Ουκρανία με την φονική τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος δεν δείχνει διατεθειμένο να εγκαταλείψει την πατρότητά της.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να «δείχνει» προς Κίεβο, το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στην “αντεπίθεση” δημοσιοποιώντας βίντεο από την επίθεση, χαιρετίζοντας την δράση των φερόμενων ως μελών του.

Τώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε πως εντόπισε “σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές” οι οποίοι μάλιστα είχαν λάβει “σημαντικά” χρηματικά ποσά με προέλευση την Ουκρανία, το ΙΚ “χτύπησε” και πάλι.

Στη χθεσινή έκδοσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 29.3.2024 την αυγή, η al-Nabaa, η εβδομαδιαία εφημερίδα της τζιχαντικής οργάνωσης, επιβεβαιώνει πως “τέσσερις μαχητές, που είναι στρατιώτες του χαλιφάτου”, επιτέθηκαν στην αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας.

Τρεις από αυτούς χρησιμοποίησαν μυδραλιοβόλα ενώ ο τέταρτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την al-Nabaa, το επίμαχο άρθρο της οποίας δημοσιοποιήθηκε στα κανάλια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην εφαρμογή Telegram.

Οι επιτιθέμενοι αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο μιας “καταδίωξης” από χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις η οποία τελείωσε με την “περικύκλωσή” τους σε ένα δάσος. “Μακάρι ο Θεός να τους απελευθερώσει από την αιχμαλωσία τους“, ανέφερε η al-Nabaa.

Η επίθεση, η πιο φονική τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 360, μεταξύ των οποίων παιδιά. Οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει λόγο προηγουμένως για τη σύλληψη 11 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις φερόμενοι ως επιτιθέμενοι. Σε βάρος οκτώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ο ίδιος πως οι τέσσερις επιτιθέμενοι συνελήφθησαν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου ένα “παράθυρο” που θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τα σύνορα, είχε ετοιμαστεί από την ουκρανική πλευρά.

Ο διευθυντής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, είχε κατηγορήσει από την πλευρά του τις ουκρανικές και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι “διευκόλυναν” την επίθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις