Κυριακή, 14 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισλανδία: «Η έκρηξη του ηφαιστείου φοβόμαστε ότι θα εξαφανίσει το Γκρίνταβικ» – Κραυγή αγωνίας των κατοίκων

Ισλανδία: «Η έκρηξη του ηφαιστείου φοβόμαστε ότι θα εξαφανίσει το Γκρίνταβικ» – Κραυγή αγωνίας των κατοίκων

Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, καθώς ζουν με τον φόβο ότι η περιοχή τους θα εξαφανιστεί και θα θαφτεί κάτω από τη λάβα.

«Υπάρχει άγχος», αναφέρει στο BBC ένας 63χρονος πρώην ψαράς, από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ της Ισλανδίας που εγκατέλειψε το σπίτι του τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί.

«Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη», επισήμανε ο 63χρονος ψαράς.

Οι μόνοι που επιτρέπεται να πλησιάσουν το ηφαίστειο είναι επιστήμονες και άτομα με τη συνοδεία αστυνομίας διότι το έδαφος είναι επικίνδυνο μετά την έκρηξη.

«Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ, καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό», ανέφερε ένας αστυνομικός επισημαίνοντας πως…  «πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα μαζέψουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο – πιθανότατα αύριο».

«Οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει την περιοχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα», εκτιμά.

 

Ο 63χρονος, ο οποίος έχει ζήσει τέσσερις εκρήξεις του ηφαιστείου, δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει την πόλη του. «Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Αν αρχίσει να τρέμει ξανά, απλά θα φύγω», σημειώνει.

 

«Νομίζω ότι πολλοί φοβήθηκαν από τις εικόνες και τα βίντεο, αλλά τα παιδιά στο Γκρίνταβικ το έχουν συνηθίσει», υποστηρίζει ένας κάτοικος της περιοχής.

Ενας εργαζόμενος από την περιοχή που έχει εκκενωθεί τονίζει ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η φροντίδα των 500 παιδιών ηλικίας έξι έως 16 ετών. «Ζούμε σε ένα μέρος όπου υπάρχει λάβα σε όλη την πόλη. Υπάρχουν απειλές σε κάθε πόλη. Η δική μας απειλή είναι αυτό το ηφαίστειο».

«Αλλά το ηφαίστειο είναι μέρος της ζωής των παιδιών. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και το ίδιο κι εμείς. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε σπίτι το συντομότερο δυνατό» αναφέρει χαρακτηριστεί. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις