Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί από τον Στόλτενμπεργκ – Μια στο καρφί και μια στο πέταλο για Ελλάδα και Τουρκία

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί από τον Στόλτενμπεργκ – Μια στο καρφί και μια στο πέταλο για Ελλάδα και Τουρκία

Μια συνέντευξη με πολλά μηνύματα παραχώρησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που οδεύει προς επικύρωση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην συμμαχία. Η Τουρκία να απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα ενώ η Ελλάδα συμφωνεί με την ένταξη. Σημειώνεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy. Ρωτήθηκε και για την στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης (deconfliction mechanism), όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στις αιτιάσεις και τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην συμμαχία, επιχείρησε να δείξει ότι τις συμμερίζεται λέγοντας: «Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις