Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισπανία: Ανέστειλε την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο το Ανώτατο Δικαστήριο

Ισπανία: Ανέστειλε την εκταφή του λειψάνου του Φράνκο το Ανώτατο Δικαστήριο
photo epa

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ισπανία αποφάσισε σήμερα να αναστείλει την εκταφή του λειψάνου του πρώην δικτάτορα, Φρανθίσκο Φράνκο, από ένα κρατικό μαυσωλείο.

Και αυτό γιατί εκκρεμεί το αποτέλεσμα προσφυγών που έχουν κατατεθεί από μέλη της οικογένειας του Φράνκο και τα οποία ζητούν να μην προσχωρήσει η εκταφή του από την Κοιλάδα των Πεσόντων.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο πως το λείψανο του Φράνκο θα μεταφερθεί στις 10 Ιουνίου από την Κοιλάδα των Πεσόντων, ένα κοιμητήριο έξω από τη Μαδρίτη που θεωρείται από πολλούς μνημείο στον φασισμό, για να ταφεί εκ νέου δίπλα στο λείψανο της συζύγου του σε οικογενειακό τάφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, η απόφαση ήταν ομόφωνη ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το λείψανο του Φράνκο να μεταφερθεί πριν εξετασθούν πλήρως οι προσφυγές κατά της εκταφής. Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Κοιλάδα των Πεσόντων σε μνημείο θυμάτων του εμφυλίου Πολέμου, ο οποίος διήρκεσε από το 1936 έως το 1939 και έχασαν τη ζωή τους περίπου 500.000 μαζητές και άμαχοι.

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως πως είναι πεπεισμένη πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει τις προσφυγές της οικογένειας και θα επιτρέψει να προχωρήσει η εκταφή μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις