Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ισπανία: Διακινητές ναρκωτικών προσποιούνταν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από όρκα για να πιάσουν ανενόχλητοι λιμάνι

Ισπανία: Διακινητές ναρκωτικών προσποιούνταν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από όρκα για να πιάσουν ανενόχλητοι λιμάνι
ΦΩΤΟ αρχείου reuters

Ένα δίκτυο διακινητών ναρκωτικών κατάφερε να εξαρθρώσει η ισπανική αστυνομία κάνοντας ένα καίριο χτύπημα.

Συγκεκριμένα τα μέλη δικτύου προσποιούνταν ότι το σκάφος τους είχε κάποια βλάβη ή είχε δεχθεί επίθεση από όρκες, προκειμένου να το ρυμουλκήσουν οι αρχές και να μεταφέρουν ανενόχλητοι ναρκωτικά στα λιμάνια.

Αφού μετέφερε τα ναρκωτικά στην καμπίνα ενός ιστιοφόρου στις μαροκινές ακτές, αυτό το δίκτυο ισχυριζόταν, μόλις εισερχόταν στα ισπανικά ύδατα, ότι είχε πάθει βλάβη ή είχε κάποιο ατύχημα, εξήγησε η αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου.

Οι διασωστικές αρχές ρυμουλκούσαν στη συνέχεια το σκάφος προς τα λιμάνια της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, όπου τα ναρκωτικά ξεφορτώνονταν σε μικρές ποσότητες και αποθηκεύονταν σε μια κρυψώνα, εν αναμονή της μεταφοράς τους στο εξωτερικό.

Ένα τέτοιο ιστιοφόρο, που χρησιμοποιούσε το δίκτυο, είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι Μπαρμπάτε, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Κάδιθ, αφότου οι επιβαίνοντές του επιβεβαίωσαν ότι «δέχθηκαν επίθεση από όρκες, καθώς διέσχιζαν το Στενό του Γιβραλτάρ», διευκρίνισε η αστυνομία.

Η έρευνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, όταν ένα σκάφος, με επιβαίνοντες πρόσωπα που ήταν γνωστά στις αρχές για βεβαρυμμένο ποινικό ιστορικό σε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών, εντοπίστηκε, ενώ έκανε «ύποπτες κινήσεις» στη θάλασσα.

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και 172 κιλά ναρκωτικών, όπως και περισσότερα από 63.000 ευρώ κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ισπανία απαγόρευσε προσωρινά στα ιστιοφόρα να προσεγγίζουν ένα τμήμα των ακτών της στο βορειοδυτικό τμήμα της, έπειτα από καμιά πενηνταριά επιθέσεις από όρκες.

Οι όρκες μπορούν να ζυγίζουν έως 6 τόνους και να έχουν μήκος σχεδόν 10 μέτρα, ήτοι το μήκος ενός λεωφορείου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις