Κόσμος

Ισπανία – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας διατηρεί το προβάδισμά του σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με τους Ciudadanos (Πολίτες) να βρίσκονται στη δεύτερη θέση μπροστά από τους Σοσιαλιστές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Sigma Dos στις 24-26 Νοεμβρίου και δείγμα 1.500 ψηφοφόρων, δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας El Mundo εν όψει της πρώτης τηλεμαχίας των βασικών υποψηφίων.
Στο ντιμπέιτ θα λάβουν μέρος ο Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές, ο Αλμπέρτ Ριβέιρα από τους Ciudadanos και ο Πάμπλο Ινγκλέσιας από τους Podemos (Μπορούμε). Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που δεν δέχθηκε, ωστόσο, να συμμετάσχει στην τηλεμαχία – μια απόφαση για την οποία δέχθηκε επικρίσεις – θα δώσει σήμερα το βράδυ ακριβώς την ίδια ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) τηλεοπτική συνέντευξη. Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου ξεκινά την Παρασκευή.

Οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας, έχουν δει τα ποσοστά τους να μειώνονται ύστερα από χρόνια υψηλής ανεργίας και σκανδάλων διαφθοράς.
Το εκλογικό σώμα στρέφεται πλέον σε νέες εναλλακτικές, όπως οι Ciudadanos, με μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις αν και φιλελεύθερη σε κοινωνικά θέματα, και οι Podemos, των οποίων η στάση κατά της λιτότητας βρήκε απήχηση καθώς η Ισπανία πάλευε με την ύφεση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της El Mundo, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% στην πρόθεση ψήφου, με τους Ciudadanos να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23%. Το σοσιαλιστικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 20,2% και ακολουθούν οι Podemos με 16,2%.
Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το Λαϊκό Κόμμα θα χρειαστεί έναν κυβερνητικό εταίρο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, με τους Cuidadanos να αποτελούν τον προφανή υποψήφιο, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της χώρας, στην οποία κυριαρχούν το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα μέσα του ’70.
Η Ισπανία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μόλις εξέλθει από την επταετή χρηματοοικονομική κρίση και ο Ραχόι ελπίζει ότι η ανάκαμψη θα πιστωθεί στο Λαϊκό Κόμμα παρά την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση στην Ισπανία, που διεξάγεται από το ίδιο το κράτος και θεωρείται η πλέον αξιόπιστη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ σε υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ - Καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ
Επιτέθηκαν στην οροσειρά Αλί αλ-Ταχέρ όπου η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι είχε κατασκευάσει ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης και αποθήκες όπλων
λιβανος εκρηξη
Επίθεση Τσελίκ στην Ελλάδα: Δεν μπορεί να «περικυκλώσει» την Τουρκία μέσω Ισραήλ – Ναζί ο Νετανιάχου
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία να συνταχθεί με την πολιτική του Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως επιθετική
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ 8
Ο Ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υπόγειες σήραγγες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Τεράστιες φλόγες στον ουρανό
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στον Λίβανο για να εμποδίσουν τη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει την παρουσία της και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της
Λίβανος
6