Κόσμος

Ισπανία: Φωτιές και καύσωνας πλήττουν περιοχές στα σύνορα με Γαλλία, Πορτογαλία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Ισπανία οι πυρκαγιές κερδίζουν έδαφος στη χώρα με τον καύσωνα να «χτυπάει» κόκκινο. Στους πρόποδες των Πυρηναίων, τα θερμόμετρα έδειξαν 42 ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι διασώστες στην Ισπανία εξακολουθούν να μάχονται κατά των πυρκαγιών, η μία από τις οποίες έχει κάψει ήδη 200.000 στρέμματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στη διάρκεια ενός ακραίου και πρωτόγνωρα πρώιμου καύσωνα.

Η πιο σημαντική από αυτές τις πυρκαγιές οδήγησε τις αρχές στην εκκένωση 14 χωριών με την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, έναν ορεινό όγκο της περιφέρειας Καστίλλης – Λεόν, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, ορισμένοι από αυτούς μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σήμερα το πρωί, καθώς οι φλόγες απομακρύνθηκαν από τις συγκεκριμένους οικισμούς.

Όμως η φωτιά «παραμένει ενεργή», υπογράμμισε η κυβέρνηση της Καστίλλης – Λεόν, επικαλούμενη τις «δυσμενείς» μετεωρολογικές συνθήκες, με έναν ξηρό άνεμο και υψηλές θερμοκρασίες.

Συνολικά, σχεδόν «197.650 στρέμματα έχουν καεί», σε αυτή την τεράστια πυρκαγιά, διευκρίνισε.

SPAIN WEATHER  REUTERS

Ισπανία: Χιλιάδες στρέμματα δασών έγιναν στάχτη

Οι Ισπανοί πυροσβέστες συνεχίζουν εξάλλου τη μάχη με άλλες πυρκαγιές στη Καουδιέλ, στην περιοχή της Βαλένθια (νοτιοανατολικά), στην Αρτέσα ντε Σέγρε, στην Καταλονία (βορειοανατολικά), όπου πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη έχει κάψει ήδη 16.000 στρέμματα.

Άλλες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στην κοιλάδα Ιρουέλας, κοντά στην Άβιλα (δυτικά), και στην περιοχή του Τολέδο (κέντρο), όπου σχεδόν 9.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στο ψυχαγωγικό πάρκο Πούι ντου Φου.

Λόγω αυτής της πυρκαγιάς, σχεδόν 3.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους χθες, Παρασκευή, από το πάρκο αυτό που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο “το πάρκο ξανάνοιξε” σήμερα, διευκρίνισε η διεύθυνσή του στο AFP.

Αυτές οι πυρκαγιές σημειώνονται ενώ η Ισπανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μία εβδομάδα με έναν ακραίο και ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χρόνου καύσωνα, που θεωρείται από τους επιστήμονες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

SPAIN WEATHER  REUTERS

Ισπανία: Ο πιο ζεστός καιρός του αιώνα

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονταν και σήμερα κυρίως στο Τολέδο (41βαθμοί Κελσίου) και στην κοιλάδα του Έβρου, στους πρόποδες των Πυρηναίων, με τις υψηλότερες τιμές, 42 ακόμη και 43 βαθμοί Κελσίου, να αναμένονται στη Σαραγόθα.

Ο καύσωνας, που πλήττει επίσης τη Γαλλία και την Ιταλία, αναμένεται να λάβει τέλος αύριο Κυριακή χάρη σε μια μάζα πιο ψυχρού αέρα από τα δυτικά, σύμφωνα με την Aemet.

Η Ισπανία, όπου ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο ζεστός από τις αρχές αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, έζησε ήδη τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους δέκα τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου του καύσωνα αυτών των ημερών.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
Χιλιάδες κόσμου σε διαμαρτυρίες σε Αλβανία και Σύνταγμα για το τουριστικό σχέδιο του Τζάρεντ Κούσνερ
Συγκεντρώθηκαν στη λιμνοθάλασσα Βιόσα-Νάρτα σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Τιράνων, όπου τις τελευταίες ημέρες δημιουργούνταν εργοτάξιο για να ξεκινήσει το έργο
αλβανία