Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ισπανία: Η φωτιά στην Τενερίφη «σταθεροποιήθηκε» μετά από 9 ημέρες – Κάηκε σχεδόν το 7% του νησιού

Ισπανία: Η φωτιά στην Τενερίφη «σταθεροποιήθηκε» μετά από 9 ημέρες – Κάηκε σχεδόν το 7% του νησιού
Φωτογραφία Reuters

«Σταθεροποιήθηκε» μετά από 9 ημέρες η φωτιά που μαίνεται από τις 15 Αυγούστου στην Τενερίφη της Ισπανίας και έχει κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (24.8.2023) το βράδυ ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, Φερνάντο Κλαβίχο.

«Μπορούμε πλέον να πούμε ότι η φωτιά σταθεροποιήθηκε, αυτή είναι εξαίρετη είδηση», σημείωσε ο αξιωματούχος, καθώς οι φλόγες έχουν κατακάψει τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση, σε περίμετρο 90 χιλιομέτρων και φτάνοντας τα 150.000 στρέμματα.

Η πυροσβεστική περίμενε μια φάση «ελέγχου και κατάσβεσης και περίπου 48 ώρες αργότερα, αν η περίμετρος δεν είχε προχωρήσει» μπορούσε να θεωρήσει ότι η πυρκαγιά έχει «σταθεροποιηθεί», εξήγησε ο Φερνάντο Κλαβίχο.

Η φωτιά –η μεγαλύτερη σε όλη την επικράτεια της Ισπανίας από την αρχή της χρονιάς– δεν είχε θύματα, όμως υποχρέωσε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέχρι και 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν στην κορύφωση της καταστροφής, αν και πλέον οι περισσότεροι έχουν λάβει την άδεια των αρχών να επιστρέψουν.

Η Τενερίφη έχει επιφάνεια 2.034 τετραγωνικά χιλιόμετρα· σχεδόν το 7% της έκτασής της μετατράπηκε σε στάχτες. Πολλοί δρόμοι συνεχίζουν να είναι αδιάβατοι στο νησί του ισπανικού αρχιπελάγους, που βρίσκεται στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε αναζωπυρώσεις», προειδοποίησε ο Φερνάντο Κλαβίχο, προσθέτοντας ωστόσο πως όλα «τα μέσα παραμένουν ανεπτυγμένα στη μεγάλη περίμετρο 90 και πλέον χιλιομέτρων ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε αμέσως».

Στο νησί, το μεγαλύτερο από τα Κανάρια, παραμένουν επί ποδός 115 πυροσβέστες με την υποστήριξη 16 αεροσκαφών.

Η Τενερίφη έχει ζήσει μεγαλύτερες πυρκαγιές σε όρους επιφάνειας που κάηκε, ιδίως το 2007, όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η τοπογραφία της πυρκαγιάς, σε απόκρημνες περιοχές, ώθησαν τον Φερνάντο Κλαβίχο να τη χαρακτηρίσει «την πιο περίπλοκη» των τελευταίων 40 ετών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως θα κηρυχθεί κατάσταση καταστροφής στις πληγείσες ζώνες, προκειμένου να επιτραπεί να εκταμιευθούν επείγουσες κρατικές ενισχύσεις και να ληφθούν μέτρα για να προσφερθεί βοήθεια στους κατοίκους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ακόμη πως η Μαδρίτη θα συνεισφέρει στην «ανοικοδόμηση», χωρίς πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες οικονομικής φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις