Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία: Η συγγραφέας Κάρμεν Μόλα που σαρώνει τα βραβεία και… δεν υπήρξε ποτέ

Ισπανία: Η συγγραφέας Κάρμεν Μόλα που σαρώνει τα βραβεία και… δεν υπήρξε ποτέ

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ισπανικής λογοτεχνίας λύθηκε έπειτα από αρκετά επιτυχημένα μυθιστορήματα που σαρώνουν στην Ισπανία. και όχι μόνο. Συγγραφέας των επιτυχημένων βιβλίων φαινόταν η Κάρμεν Μόλα που είχε γεννηθεί στη Μαδρίτη πριν από 48 χρόνια, ωστόσο γρήγορα είχε γίνει σαφές ότι πρόκειται για ψευδώνυμο. 

Ένα εκατομμύριο ευρώ και ένα πολυπόθητο βραβείο ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν την ταυτότητά της. Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα La Bestia της Κάρμεν Μόλα τιμήθηκε με το 70ο βραβείο Planeta. Μάλιστα, ο νικητής θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ. Περισσότερα δηλαδή απ’ όσα έλαβαν αυτοί που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (περίπου 980.000 ευρώ), με το British Booker Prize (59.000 ευρώ) ή με το γαλλικό Goncourt, ο νικητής του οποίου παίρνει μια συμβολική επιταγή των 10 ευρώ.

Το βραβείο επέτρεψε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της Κάρμεν Μόλα. Πίσω από το όνομα αυτό κρύβονται τρεις συγγραφείς, ο Χόρχε Ντίαθ, ο Αγκουστίν Μαρτίνεθ και ο Αντόνιο Μερθέρο, και όχι μια Μαδριλένα γεννημένη το 1973 και μητέρα τριών παιδιών, όπως δηλωνόταν μέχρι τώρα, αποκάλυψε ο Χόρχε Ντίαθ.

«Πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα δεν υπάρχει, όπως σε όλα τα ψέματα που είπαμε, μια καθηγήτρια λυκείου, αλλά τρεις συγγραφείς, τρεις σεναριογράφοι και τρεις φίλοι (…), που μια μέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν την τρελή ιδέα να συνδυάσουν τα ταλέντα τους για να γράψουν μαζί μια ιστορία», εξήγησε ο Χόρχε Ντίαθ αφού έλαβε το βραβείο.

 

«Αυτή η ιστορία είχε επιτυχία και έφερε μια άλλη, μια άλλη, μια άλλη… και στο τέλος μας έφερε εδώ απόψε», πρόσθεσε.

Το «La Bestia» εκτυλίσσεται στη Μαδρίτη του 1834, κατά την κορύφωση της επιδημίας της χολέρας, και αφηγείται την ιστορία ενός δημοσιογράφου, ενός αστυνομικού και ενός κοριτσιού που επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο ενός κύματος φόνων στις λαϊκές τάξεις.

Αριθμός ρεκόρ 654 έργων συναγωνίσθηκαν φέτος για το Planeta, προερχόμενα κυρίως από την Ισπανία (389) και χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή (41) και το Μεξικό (39).

Μεταξύ των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό περιλαμβάνονται νομπελίστες, όπως ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα και ο Ισπανός Καμίλο Χοσέ Θέλα, καθώς και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, όπως ο Εδουάρδο Μεντόθα ή ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις