Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ισπανία: Κηρύχθηκαν ζώνες καταστροφής μετά την πρωτοφανή χιονόπτωση – Έκτακτες επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης

Ισπανία: Κηρύχθηκαν ζώνες καταστροφής μετά την πρωτοφανή χιονόπτωση – Έκτακτες επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης

Βούλιαξε στο χιόνι τόσο η Μαδρίτη όσο και άλλες περιοχές της Ισπανίας τις προηγούμενες ημέρες πλέον ήρθε η ώρα του απολογισμού.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε σήμερα ζώνες καταστροφής τη Μαδρίτη και άλλες περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα Φιλομένα την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που θα οδηγήσει στην καταβολή έκτακτων επιχορηγήσεων και σε άλλα μέτρα στήριξης.

Η καταιγίδα προκάλεσε την πιο βαριά χιονόπτωση των τελευταίων δεκαετιών και ζημιές τουλάχιστον 1,4 δισεκ. ευρώ στην ισπανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από το γραφείο του δημάρχου, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τον αριθμό αυτό.

Πεσμένα δέντρα και σωροί χιονιού, που μετατράπηκαν σε κομμάτια πάγου, απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, αποκόπτοντας τον εφοδιασμό της Μαδρίτης και αφήνοντας άδεια τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Μια τιτάνια προσπάθεια καθαρισμού με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού επανέφερε σε κάποιο βαθμό την κανονικότητα στην πόλη και η λειτουργία των περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς αποκαταστάθηκε.

Ωστόσο πολλοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί ακόμη από το χιόνι και η περιφερειακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι αύριο αναμένονται βροχές που είναι πιθανό να προκαλέσουν πλημμύρες και να φέρουν περαιτέρω προβλήματα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις