Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ισπανία – κορονοϊός: Μάσκες τέλος από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους, αλλά οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί

Ισπανία – κορονοϊός: Μάσκες τέλος από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους, αλλά οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί

Και η Ισπανία μπαίνει αργά αλλά σταθερά στον αστερισμό των ευρωπαϊκών χωρών που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, καθώς αποκλιμακώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας της.

Συγκεκριμένα η Ισπανία ήρε σήμερα το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως υποχρεωτική στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Παρά την χαλάρωση όμως, πολλοί Ισπανοί παραμένουν διστακτικοί και ανήσυχοι απέναντι στην Covid-19, συνεχίζουν να φορούν τις μάσκες.

«Με τη μάσκα νιώθω προστατευμένη, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου», δήλωσε η Χούλια δε Ισίδρο, ηλικίας 50 ετών, που εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

«Εγώ θα συνεχίσω να τις φοράω, όμως σε χώρους όπου υπάρχουν λίγες πιθανότητες να μολυνθώ, θα τις βγάζω», είπε στο Reuters, έξω από τη βιβλιοθήκη στη Μαδρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη, πολλοί άλλοι πολίτες που φορούσαν μάσκες, ενώ περπατούσαν στα πεζοδρόμια της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα το πρωί.

Στον αντίποδα ο Πολ Λέιθαμ, ένας 42χρονος Βρετανός που ζει στη Μαδρίτη εδώ και έναν χρόνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα μπορεί εντέλει να βγει από το σπίτι του χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του.

«Είναι φοβερό, είναι ωραίο που μπορώ να ζω ελεύθερος ξανά, υποθέτω, και να μην σκέφτομαι συνεχώς να φοράω τη μάσκα. Μου αρέσει πολύ».

Ο δείκτης μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο των τελευταίων 14 ημερών μειώθηκε στο μισό σε διάστημα 3 εβδομάδων, στα 1.692 κρούσματα χθες από την κορύφωση των 3.397 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς.

Σχεδόν όλες οι περιφέρειες έχουν ήδη άρει το μέτρο της επίδειξης πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις