Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Ισπανία – κορονοϊός: Μειώθηκαν κατά 95% τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας

Ισπανία – κορονοϊός: Μειώθηκαν κατά 95% τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποδεικνύεται σωτήριο ειδικά για τους ηλικιωμένους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε πτώση 95% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας, μετά την έναρξη της χορήγησης της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με μια κυβερνητική έκθεση.

Οι οίκοι ευγηρίας, όπου το πρώτο κύμα της επιδημίας προκάλεσε εκατόμβη νεκρών, κατέγραφαν 4.439 κρούσματα Covid-19 μεταξύ 18-24 Ιανουαρίου έναντι 215 μεταξύ 15ης και 21ης Φεβρουαρίου, αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Τρίτης Ηλικίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Imserso), ενός κυβερνητικού οργανισμού, η οποία δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από Covid-19 κατέγραψε πτώση 77% το ίδιο διάστημα στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας, στους 157 από 673.

Η μεγάλη αυτή μείωση του αριθμού των μολύνσεων και θανάτων στους οίκους ευγηρίας συμπίπτει με την έναρξη της χορήγησης, στα μέσα Ιανουαρίου, των δεύτερων δόσεων των εμβολίων. Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε στην Ισπανία στα τέλη Δεκεμβρίου, από τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και των υγειονομικών που εργάζονται εκεί.

Καταγράφεται, επίσης, σε ένα πλαίσιο μείωσης παγκοσμίως του αριθμού των κρουσμάτων σε χώρες, όπου η ενίσχυση των υγειονομικών περιορισμών, τις τελευταίες εβδομάδες, συνέβαλε στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της επιδημίας.

Σε αυτήν την έκθεση, η κυβέρνηση μέτρησε για πρώτη φορά, σε 29.408, τον αριθμό των νεκρών από Covid-19 στους οίκους ευγηρίας, οι οποίοι είχαν επιβεβαιωθεί από ένα τεστ ή επρόκειτο για ύποπτα κρούσματα, από την αρχή της πανδημίας.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη κάνει στην Ισπανία τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19, με την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να υπολογίζει ότι θα εμβολιάσει το 70% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έως το τέλος του καλοκαιριού.

 Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις