Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία: Ξεκινά και πάλι το εμβόλιο της AstraZeneca – Eπεκτείνει η χρήση και για τους έως 65 ετών

Ισπανία: Ξεκινά και πάλι το εμβόλιο της AstraZeneca – Eπεκτείνει η χρήση και για τους έως 65 ετών

Οι αρχές της Ισπανίας θα επεκτείνουν το ηλικιακό φάσμα χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό από τα 18 ως τα 65 έτη (από 18-55) όταν θα ξαναρχίσουν την αξιοποίηση του προϊόντος της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα στην εβδομάδα. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα (22/3) η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας έπειτα από συνάντησή της με περιφερειακούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας σημείωσε ότι η αξιοποίηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ενδέχεται να επεκταθεί ακόμη και πάνω από τα 65 έτη εάν αυτό προταθεί από τους ειδικούς και εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων μελέτης στη Χιλή, στο Περού και στις ΗΠΑ, κατά τα οποία το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Click4more: Εμβόλια κορονοϊού: Μεγαλώνει η ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Η Μαδρίτη έκανε γνωστό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό θα ξαναρχίσει αύριο Τετάρτη, μετά την απόφαση της ισπανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγησή του λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του εξαιτίας περιπτώσεων εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 3,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και πάνω από 73.000 καταγεγραμμένους θανάτους.

Ο δείκτης επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών παρέμενε σταθερός χθες (128 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), ωστόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι η τάση μεταβάλλεται και απειλείται αύξησή του.

«Ο ιός δεν έχει νικηθεί. Είναι όμως στο χέρι μας να αποφύγουμε νέα αύξηση (των μολύνσεων), το τέταρτο κύμα» της πανδημίας, τόνισε η κυρία Ντάριας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις