Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ισπανία: Ξεκίνησε η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2017 στην Βαρκελώνη

Ισπανία επίθεση
Φωτογραφία Αρχείου

Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, στην Ισπανία η δίκη τριών προσώπων τα οποία κατηγορούνται ότι προσέφεραν βοήθεια στον πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για την διπλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία το 2017 και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Οι επιθέσεις της 17ης και 18ης Αυγούστου 2017 προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 140 ανθρώπων και είχαν στόχο την περίφημη λεωφόρο Ράμπλας, στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους περαστικούς, καθώς και το θέρετρο Καμπρίλς, 100 χλμ. νοτιότερα.

Την ευθύνη για την διπλή επίθεση στην Καταλονία είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι δράστες της διπλής επίθεσης σκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας. Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε δικαστήριο του Σαν Φερνάντο δε Ενάρες, ανατολικού προαστίου της Μαδρίτης και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη είναι ο 23χρονος Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για συνομωσία για την πρόκληση χάους. Σήμερα το πρωί απάντησε σε ερωτήσεις του δικαστή.

Η εισαγγελία, που στην Ισπανία κάνει τις προτάσεις της για τις ποινές πριν από τη δίκη, έχει ζητήσει κάθειρξη 41 ετών για τον άνδρα αυτόν, ο οποίος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακο Μελίγια στη βόρεια ακτή του Μαρόκου.

Είχε αποκαλύψει στους ανακριτές πως το αρχικό σχέδιο του πυρήνα ήταν να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις σε αξιοθέατα, όπως η διάσημη βασιλική της Σαγκράδα Φαμίλια, το Καμπ Νου (το γήπεδο της Μπαρτσελόνα), ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Ντρις Ουκαμπίρ, 31 ετών, ο αδελφός ενός από τους νεκρούς τζιχαντιστές, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 36 ετών. Είχε νοικιάσει το μικρό φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στη Ράμπλας.

Ο τρίτος στα εδώλια των κατηγορουμένων είναι ο 27χρονος Σαΐντι Μπεν Ιάζα, ο οποίος κινδυνεύει με οκτώ χρόνια κάθειρξης επειδή είχε δανείσει ένα όχημα και χαρτιά στους δράστες.

Ωστόσο οι τρεις δεν κατηγορούνται για τις ίδιες τις επιθέσεις, αντίθετα με τις επιθυμίες της πολιτικής αγωγής.

«Το γεγονός ότι τα πρόσωπα αυτά δεν συμμετείχαν εκ των πραγμάτων (…) στους φόνους δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε και να τα καταδικάσουμε» για τρομοκρατικές δολοφονίες, δήλωσε πριν από την έναρξη της δίκης ο Αντόνιο Γκερέρο, δικηγόρος της ένωσης θυμάτων της τρομοκρατίας.

Το μακελειό στη Βαρκελώνη

Ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιαακούμπ ήταν αυτός που οδήγησε τον Αύγουστο του 2017 το μικρό φορτηγό στη λεωφόρο Ράμπλας σκοτώνοντας εκεί 14 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένους τουρίστες, και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό. Κατά τη διαφυγή του δολοφόνησε άλλον έναν άνθρωπο για να του κλέψει το αυτοκίνητο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε.

Μερικές ώρες μετά τη σφαγή στη Ράμπλας, πέντε άλλα μέλη του πυρήνα είχαν πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίθεση στην παραλιακή λεωφόρο του Καμπρίλς, χτυπώντας με ένα αυτοκίνητο πολλούς ανθρώπους και μαχαιρώνοντας θανάσιμα μια γυναίκα.

Οι πέντε άνδρες σκοτώθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία, όπως και ο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες ημέρες αργότερα σε έναν αμπελώνα κοντά στη Βαρκελώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις