Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ισπανία: Μετ’ εμποδίων η εκλογή Σάντσεθ – Οι Podemos, τα ανταλλάγματα και οι αυτονομιστές

Ισπανία: Μετ’ εμποδίων η εκλογή Σάντσεθ – Οι Podemos, τα ανταλλάγματα και οι αυτονομιστές

Η διαδικασία για την εκλογή του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα και τα εμπόδια για τον διορισμό Σάντσεθ.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τον εκ νέου διορισμό στην πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ, οι Σοσιαλιστές του οποίου κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου χωρίς να εξασφαλίζουν πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Σώματος Μέριτσελ Μπατέτ.

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση στις 23 Ιουλίου.

Ο στόχος, οι Podemos και τα εμπόδια

Τα 350 μέλη του κατακερματισμένου Κοινοβουλίου θα πρέπει να δώσουν στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους) προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει 123 έδρες.

Θα χρειαστεί, άρα, την υποστήριξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, που έχει 42 έδρες, και μικρών περιφερειακών κομμάτων. Όμως το Podemos απαιτεί σε αντάλλαγμα την είσοδό του στην κυβέρνηση, κάτι που ο Πέδρο Σάντσεθ αρνείται.

Αν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έναν χρόνο αφού εκτόπισε τον συντηρητικό προκάτοχό του ο οποίος καταψηφίσθηκε σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεν το καταφέρει, όπως αναμένεται ευρέως, θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία σε έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε διάστημα 48 ωρών από τη διεξαγωγή της πρώτης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τη δεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) και τους φιλελεύθερους Ciudadanos να διευκολύνουν την εκλογή του απέχοντας από την ψηφοφορία, κάτι το οποίο τα δύο κόμματα αρνούνται να κάνουν.

Ο ρόλος των Καταλανών αυτονομιστών

Ο Σάντσεθ θέλει στην πραγματικότητα να αποφύγει το ενδεχόμενο η εκλογή του να εξαρτηθεί από τους Καταλανούς αυτονομιστές, με τη δεξιά να μην σταματά να τον κατηγορεί ότι είναι όμηρος των τελευταίων.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, προτού αρνηθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του που οδήγησε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μια δεύτερη αποτυχία θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου: τότε ο Σάντσεθ θα πρέπει να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε άλλες ψηφοφορίες στην Κάτω Βουλή προτού αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές τον Νοέμβριο, τις τέταρτες μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις