Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισπανία: Μια χώρα που αναβλύζει το μίσος – Χάος και πολιορκίες ισπανών από ισπανούς στη Βαρκελώνη

Ισπανία: Μια χώρα που αναβλύζει το μίσος – Χάος και πολιορκίες ισπανών από ισπανούς στη Βαρκελώνη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σπέρνει μίσος και θερίζει θύελλες. Η κατάσταση στην Βαρκελώνη λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θυμίζει εμφύλιο.

Μετά τις άγαρμπες προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Ισπανίας να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα ο κόσμος ξεσηκώθηκε στην Βαρκελώνη.

Και άρχισε η πολιορκία εμβληματικών κτιρίων.

Μία ομάδα από Εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από το πρωί της Τετάρτης μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν  τα ξημερώματα να βγούν.

Αυτό, χάρις στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτήριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.

Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωί και αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα.

Η πολιορκία συνεχίζεται

Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έριξαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες.

Οι συγκεκριμένοι, συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι Mossos d’ Esquadra κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.

Μετά την έξοδο της πρώτης ομάδας των Εθνοφυλάκων, άλλοι δυο ένστολοι βγήκαν από το συμβούλιο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους.

Αφού είδαν ότι κάποια από αυτά είχαν σκασμένα λάστιχα, και ήταν καλυμμένα με προεκλογικά φυλλάδια και συνθήματα, ξαναμπήκαν στο κτίριο.

Μέσα στο συμβούλιο Οικονομίας της καταλανικής Τζενεραλιτάτ εξακολουθούν να βρίσκονται 15 Εθνοφύλακες.

Ο ύμνος της Καταλονίας στην Όπερα

 

Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το ‘Λισέου’.

Εκεί, μία ομάδα θεατών, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι.

Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρεία σημαίες της Καταλονίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε).

Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις