Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ισπανία: Νέα απόπειρα του Φεϊχό σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισπανία: Νέα απόπειρα του Φεϊχό σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση

Ακόμα μια ευκαιρία έχει σήμερα ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ο 62χρονος Φεϊχό είναι ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP), και η τελευταία προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ισπανία απέτυχε την Τετάρτη και αναμένεται ότι θα αποτύχει και πάλι σήμερα να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

Αντίθετα με τον πρώτο γύρο, στον οποίο ήταν απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ο Φεϊχό χρειάζεται τώρα απλή πλειοψηφία.

Όμως κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο με βάση τα κόμματα που αναμένεται ότι θα τον υποστηρίξουν.

Την Τετάρτη, 178 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του και 172 υπέρ του.

Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αφήνοντας πίσω το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του απερχόμενου και τώρα υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Αφού κανένα κόμμα δεν έλαβε αρχικά επαρκή στήριξη από άλλα κόμματα για να σχηματίσει μια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ αποφάσισε να επιτραπεί στο νικητή των εκλογών να προσπαθήσει πρώτος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Σάντσεθ πιστεύεται ότι έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2018, επιδιώκει μια συμφωνία με καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι ζητούν να αμνηστευθούν αυτοί που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Φεϊχό και ο Σάντσεθ έχουν περιθώριο μόνο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, πριν προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις