Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος: Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος: Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος με το Ισραήλ να προχωρά σε ανάκληση πρεσβευτών.

Σε μια συντονισμένη ενέργεια και σχεδόν την ίδια ώρα Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν σήμερα (22.05,2024) το Παλαιστινιακό Κράτος την ώρα που υπάρχει οργισμένη αντίδραση από το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα η Νορβηγία αναγνωρίζει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου. 

 

Με τη σειρά της η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε γνωστό σήμερα πως προχωρά στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης.

Μιλώντας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε: «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης, ο καθένας από εμάς θα αναλάβει όποια εθνικά μέτρα είναι απαραίτητα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας».

Έκανε μάλιστα λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη»

Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτή και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους μέσα στον Μαΐο.

 

Ανακαλεί πρεσβευτές το Ισραήλ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ με το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις