Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία: Ο Ραχόι έφυγε, ο Σάντσεθ ήρθε – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Ισπανία Σάντσεθ Ραχόι κυβέρνηση
Φωτογραφία Reuters

– Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έγινε η πρώτη στην ιστορία της Ισπανίας που πέφτει μετά από πρόταση μομφής
– Αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ
– Με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και μια αποχή υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής
– Αβέβαιο το μέλλον της νέας κυβέρνησης στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη που έπεσε μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της η αντιπολίτευση. Το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσαν πρόταση μομφής η οποία υπερψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεσημέρι της Παρασκευής (01.06.2018).

Έτσι, ο Μαριάνο Ραχόι αποχαιρετά την πρωθυπουργία της Ισπανίας. Παραδίδει τη θέση του πρωθυπουργού στον Πέδρο Σάντσεθ. Ο οποίος καλείται τώρα να βρει συμμαχίες για να μπορεί να κυβερνήσει.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας – Φωτογραφία Reuters

Η πρόταση μομφής πέρασε αφού την υπερψήφισαν 180 βουλευτές. Αντίθετα, 169 την καταψήφισαν, ενώ ένας βουλευτής επέλεξε την αποχή. Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αποχαιρετισμός του Ραχόι

Η ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι ξεκίνησε περίπου στις 12:00, ώρα Ελλάδας. Και δεν άργησε να ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα ήταν διαγεγραμμένο άλλωστε. Ακόμη και ο ίδιος ο Ραχόι είχε φροντίσει, μερικά λεπτά πριν, να παραδεχτεί την ήττα του.

Η ομιλία του στη Βουλή ήταν σύντομη. Δεν είπε πολλά. Ήξερε πως το τέλος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είχε φτάσει. Δεν ήταν μόνο το σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα (αν και ο ίδιος δεν παραδέχεται πως υπήρχε κάτι επιλήψιμο). Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας της, η κυβέρνησή του στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την Ισπανία ως πρωθυπουργός. Την αφήνω σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τη βρήκα», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ισπανία Ραχόι

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε στη σύντομη ομιλία του ο Ραχόι. Και συνεχάρη τον αντίπαλο και διάδοχό του.

Ο Ραχόι, στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, θέλησε να δώσει έναν συναισθηματικό τόνο. Ακόμη και το ντύσιμό του ήταν… ανάλογο: σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα. Σαν να πενθούσε.

Μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή, μιας ομιλίας μαχαιριά στον ίδιο αφού δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει το πολιτικό του τέλος, τα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματός του, σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν. Το τελευταίο χειροκρότημα…

Γιούνκερ: Εμπιστοσύνη στον Σάντσεθ

Πλήρη εμπιστοσύνη στην νέα ισπανική κυβέρνηση έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Έστειλε (στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ) συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο σε μία ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις