Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ισπανία: Οι Podemos εγκαταλείπουν την αυτόνομη πορεία μετά την ήττα – Θα συμμαχήσουν με το κόμμα Sumar

Ισπανία: Οι Podemos εγκαταλείπουν την αυτόνομη πορεία μετά την ήττα – Θα συμμαχήσουν με το κόμμα Sumar

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Ισπανία προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις: μετά τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που έσπευσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι συγκυβερνώντες Podemos βρίσκονται αντιμέτωποι με την «εξαφάνιση» από τον πολιτικό χάρτη, καθώς είδαν τις έδρες τους σε πολλά δημοτικά συμβούλια να εξαϋλώνονται.

Έτσι οι Podemos αναζητούν ως «σανίδα σωτηρίας» την κοινή εκλογική κάθοδο με το «όμορο» στην ισπανική αριστερά κόμμα Sumar της υπουργού Εργασίας, Γιολάντας Ντίαθ.

Την σχετική δήλωση έκανε η γενική γραμματέας των Podemos Ιόνε Μπελάρα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την καταχώριση των εκλογικών συνδυασμών.

Το Podemos, ο μικρότερος εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό, έχασε έδαφος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Αν τα κόμματα Podemos και Sumar κατέβαιναν ξεχωριστά στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Πέδρο Σάντσεθ, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η ψήφος θα χωριζόταν και το κάθε ένα από αυτά θα κατέληγε με σημαντικά λιγότερες έδρες.

“Θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές μαζί με το Sumar, η απόφαση έχει ληφθεί”, είπε σε ομιλία στα κεντρικά γραφεία αφού είχε ζητήσει από τη βάση του κόμματος να ψηφίσει για το θέμα αυτό.

Η Μπελάρα πρόσθεσε ωστόσο πως τα δύο κόμματα θα πρέπει να διευθετήσουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, κυρίως την εναντίωση του Sumar στην υποψηφιότητα της νυν υπουργού Ισότητας και στελέχους των Podemos, Ιρένε Μοντέρο.

Η Μπελάρα δήλωσε πως το Podemos δεν θα δεχθεί ενδεχόμενο βέτο εναντίον “μιας συντρόφου που ώθησε πιο πέρα από οποιονδήποτε άλλον προηγουμένως τον φεμινιστικό μετασχηματισμό”, προσθέτοντας πως το κόμμα της θα εξακολουθήσει να περιμένει προτού υπογράψει τα έγγραφα, που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από τα μεσάνυχτα απόψε.

Η Μοντέρο επικρίθηκε σφόδρα για έναν νόμο που περιελάμβανε ένα “παραθυράκι” που επιτρέπει σε εκατοντάδες βιαστές να λάβουν ελαφρύτερες ποινές, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να αποφυλακιστούν.

“Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να καταχωρίσουμε τον συνασπισμό”, είπε η Μπελάρα. “Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρόνο αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Γιολάντα”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις