Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ισπανία: Πέντε μετανάστες νεκροί ανοιχτά των Καναρίων Νήσων

Ισπανία: Πέντε μετανάστες νεκροί ανοιχτά των Καναρίων Νήσων

Δεν έχει τέλος το δράμα με τους μετανάστες που προσπαθούν από την Αφρική να έρθουν στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον πέντε Αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων επιβαίνοντας σε πλοιάριο μέσα στο οποίο υπήρχαν πενήντα άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Ένα πτώμα βρέθηκε από την ακτοφυλακή πάνω σε αυτοσχέδιο σκάφος νοτίως του νησιού Γκραν Κανάρια, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της αντιπροσωπείας της ισπανικής κυβέρνησης σε αυτό το αρχιπέλαγος που βρίσκεται στ΄ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής.

“Φαίνεται ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους” κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζησάντων, αλλά τα άψυχα σώματά τους δεν ήταν πάνω στο πλοιάριο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν, συνολικά 47, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αργινεγίν, στο νησί Γκραν Κανάρια, και έπειτα από ιατρική εξέταση “δύο μεταξύ αυτών διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο”, διευκρίνισε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χλμ από τις αφρικανικές ακτές, τα Κανάρια Νησιά γνώρισαν πέρυσι ένα μεταναστευτικό κύμα πρωτοφανές από το 2006, παρά την εξαιρετικά επικίνδυνη “διαδρομή” του Ατλαντικού, την οποία για άλλη μια φορά ακολουθούν μετανάστες, δεδομένου ότι οι έλεγχοι έχουν ενταθεί στη Μεσόγειο.

Το 2020, 23.023 Αφρικανοί μετανάστες έφθασαν στο αρχιπέλαγος, έναντι 2.687 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Μεγάλο ποσοστό των μεταναστών αυτών είναι Μαροκινοί.

Τάση που συνεχίζεται φέτος, καθώς 2.341 άνθρωποι έφθασαν στο αρχιπέλαγος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από τους 1.103 που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2020.

Οι μετανάστες αυτοί ταξιδεύουν πάνω σε υπερφορτωμένα πλοιάρια και συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση για να αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρά ρεύματα, κάτι που αποτελεί την αιτία πολλών τραγωδιών. Το 2020, 1.851 άνθρωποι έχασαν έτσι τη ζωή τους σε αυτό τον διάπλου, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras, που παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις