Κόσμος

Ισπανία: Πρωτιά με μικρή πτώση για Podemos

Μικρή κάμψη παρουσιάζουν τα ποσοστά του νέου αριστερού κόμματος Podemos της Ισπανίας, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ελ Παΐς, η οποία δείχνει ότι τέσσερα κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολες τις προβλέψεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο τέλος του έτους.

Μετά την εντυπωσιακή άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, το φθινόπωρο και το χειμώνα, το Podemos εμφανίζει τώρα μικρή κάμψη, ωστόσο παραμένει πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των Ισπανών ψηφοφόρων: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metroscopia, που διενεργήθηκε στο διάστημα 7-9 Απριλίου, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα συγκέντρωνε ποσοστό 22,1% ενώ τον Μάρτιο στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό του έφτανε το 22,5%.

Σε πολύ μικρή απόσταση ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το νεοϊδρυθέν, κεντροδεξιό Ciudadanos. Το PSOE, επωφελούμενο και από τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, στις 22 Μαρτίου, έχει ανέβει στο 21,9%, από 20,2% τον Μάρτιο. Ανοδική είναι και η τάση του κυβερνώντος PP, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που φτάνει στο 20,8%, από 18,4% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά το Ciudadanos, το οποίο προτείνει λιγότερο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με το Podemos, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 19,4%, από 18,4% που είχε τον Μάρτιο και 12,2% τον Φεβρουάριο.

Πάντως, τα ποσοστά και των τεσσάρων κομμάτων βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης (συν/πλην 3,2%), γεγονός που αφήνει να πλανάται η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το μόνο βέβαιο φαίνεται ότι είναι πως ο νικητής, όποιος και αν είναι αυτός, θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα διαθέτει την άνετη κυβερνητική πλειοψηφία που απέσπασε το PP στις εκλογές του 2011.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Απλώς σκοτώστε τους»: Σάλος μετά τις δηλώσεις του σχολιαστή του Fox News Μπράιαν Κίλμιντ για τους άστεγους
Ο δημοφιλής παρουσιαστής του Fox & Friends σόκαρε προτείνοντας την εκτέλεση αστέγων με ψυχικά νοσήματα, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης και εκκλήσεις για την παραίτησή του
Η εκπομπή Fox & Friends
1
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: Γάζα και Άγιοι Τόποι στο επίκεντρο
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «γενοκτόνο» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ισραήλ που στοχεύουν να βλάψουν το ιστορικό της καθεστώς και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων 4
Politico: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Η υπόσχεση για νίκη και η πεποίθηση πως θα «γλιτώσει»
«Έχει την επιθυμία να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, να δείξει πως είναι άχρηστο. Απέδειξε πως μπορεί να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και ότι αυτές δεν διαθέτουν αμυντικά συστήματα»
Βλαντιμίρ Πούτιν 8
Ο πατέρας του δράστη αναγνώρισε τον γιο του στα βίντεο δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - «Συγκατοικούσε με τρανς άτομο»
Τα αποτυπώματα που άφησε στην ταράτσα ο δράστης και οδήγησαν στην ταυτοποίησή του και το θάρρος του πατέρα να δώσει στις αρχές το παιδί του - Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 22χρονος δολοφόνος
Ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κιρτ
8