Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισπανία: Ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι

Ένα θερμό διήμερο (31/5 – 01/06) περιμένει τον πρωθυπουργό Ραχόι και την κυβέρνησή του. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Κοντά στο τέλος της διαδρομής του ως πρωθυπουργός φαίνεται να φτάνει ο Μαριάνο Ραχόι. Την Πέμπτη, 31 Μαΐου και την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, πρόκειται να διεξαχθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο συζήτηση για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης. Η διαδικασία γίνεται στον απόηχο της δίκης για διαφθορά. Στην υπόθεση εμπλέκονται μέλη του κόμματος Ραχόι, ενώ ένας δικαστής εκφράζει αμφιβολίες για την κατάθεση που έδωσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κεντροδεξιός πολιτικός είναι στριμωγμένος στα σχοινιά. Οι καταδίκες για δωροδοκία που επιβλήθηκαν σε δεκάδες άτομα που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) απειλούν την εξάχρονη εξουσία του Ραχόι. Η συζήτηση και η ψηφοφορία θα διεξαχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την ψηφοφορία, ενδέχεται να καταφέρουν να ανατρέψουν τον Ραχόι.

“Δεν με αγγίζει το σκάνδαλο” λέει ο Ραχόι – “Σήκω και φύγε” απαντά η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να επωφεληθούν από το γεγονός της καταδίκης 29 ατόμων που συνδέονται με το Λαϊκό Κόμμα για εγκλήματα διαφθοράς. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται από την πλευρά του να επαναλάβει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του και ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις για δωροδοκία δεν επηρέασαν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Υπενθυμίζεται ότι ο 63χρονος Ραχόι κατόρθωσε να επιζήσει μίας ψήφου μομφής τον περασμένο Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι Ciudadanos προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και το πιο πιθανό είναι να κόψουν πρώτοι το νήμα στις επόμενες εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις