Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ισπανία: Ράπερ κλειδώθηκε σε πανεπιστήμιο μετά την καταδίκη του για προσβολή της μοναρχίας

Ισπανία: Ράπερ κλειδώθηκε σε πανεπιστήμιο μετά την καταδίκη του για προσβολή της μοναρχίας
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας Ισπανός ράπερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τις κατηγορίες της προσβολής της μοναρχίας και της εξύμνησης τρομοκρατικών οργανώσεων, κλειδώθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε ένα πανεπιστήμιο, στη βορειοανατολική Ισπανία.

Ο Πάμπλο Χασέλ είχε διορία μέχρι την περασμένη Παρασκευή να παραδοθεί στις αρχές για να εκτίσει την ποινή των εννέα μηνών που του επιβλήθηκε. Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του προκάλεσε σάλο στην Ισπανία και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στο θέμα της ελευθερίας του λόγου, αν και όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει (…) Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίες μας, όχι σε εμένα», είπε ο Χασέλ, που είναι γνωστός για τις αριστερές πεποιθήσεις του, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι στίχοι των τραγουδιών του Χασέλ και οι αναρτήσεις του στο Twitter περιλάμβαναν αναφορές σε οργανώσεις που έχουν τεθεί εκτός νόμου, συνέκριναν ένα δικαστήριο με τους Ναζί και αποκαλούσαν τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος «νονό» της μαφίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι ενθάρρυνε τη βία και προσέβαλε τον θρόνο. Ο καλλιτέχνης και περίπου 20 υποστηρικτές του κατέφυγαν σήμερα σε ένα από τα κτίρια του Πανεπιστημίου της Λέιδα, στην Καταλονία, αφού έκλεισαν την κεντρική είσοδο με λουκέτο. Η αστυνομία δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της.

ΦΩΤΟ REUTERS

«Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν σε μισή ώρα ή σε λίγες μέρες», είπε ο Χασέλ, προσθέτοντας ότι κινδυνεύει να μείνει δύο χρόνια στη φυλακή, επειδή δεν σκοπεύει να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, εκτός από την ποινή φυλάκισης.

Σε ένδειξη υποστήριξης, η καλλιτέχνιδα Σίντα Βιδάλ ζωγράφισε ένα τεράστιο γκράφιτι που εικονίζει τον Χασέλ να τραγουδάει, πάνω από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος. «Είναι απαράδεκτο να πάει ένας καλλιτέχνης στη φυλακή επειδή εξέφρασε τις ιδέες του», τόνισε η 38χρονη εικαστικός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις