Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ισπανία – Ραχόι: Θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση – Έρχεται “μεγάλος συνασπισμός”;

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Οι πολίτες της Ισπανίας ψήφισαν ξεκάθαρα: θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας και όχι πια δικομματισμό. Το πρώτο κόμμα των εκλογών της Κυριακής (20.12.2015), το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχε τη χειρότερη εκλογική του βραδιά από το 1993, ενώ το δεύτερο Σοσιαλιστικό κόμμα το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας του!

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδας, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα και τα… μαύρα ταμεία του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων, του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες, 20 λιγότερες απ’ ό,τι στις εκλογές του 2011 και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Φωτογραφία Reuters

Μετά την εκλογική νίκη, που μοιάζει περισσότερο με ήττα, ο Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, εξέφρασε την επιθυμία να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν πολύπερνάει όμως μάλλον…

Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα είπε. “Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ραχόι.

Οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες. “Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες”, είπε. “Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε