Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ισπανία: Σάλος με σεξουαλική κακοποίηση 1.237 παιδιών από τον κλήρο – Έρευνα στην Καθολική Εκκλησία

Ισπανία: Σάλος με σεξουαλική κακοποίηση 1.237 παιδιών από τον κλήρο – Έρευνα στην Καθολική Εκκλησία
ΑΠΕ ΜΠΕ

Αποκαλύψεις στην Ισπανία για σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων παιδιών από μέλη της καθολικής εκκλησίας πριν από 80 χρόνια. Στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν 251 ιερείς.

Τη σχετική έρευνα ξεκινά η καθολική εκκλησία στην Ισπανία έπειτα από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais. Η έρευνα θα εξετάσει τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που φέρεται να διέπραξαν 251 ιερείς και ορισμένα κοσμικά πρόσωπα από θρησκευτικές οργανώσεις, τις οποίες αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα.

Η El Pais πραγματοποιούσε έρευνα τρία χρόνια για την υπόθεση και δεν έχει δημοσιεύσει πλήρως τα ευρήματά της. Ωστόσο, αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος ερευνητής της έχει παραδώσει έναν φάκελο 385 σελίδων στον πάπα Φραγκίσκο στις 2 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των παιδιών – θυμάτων είναι τουλάχιστον 1.237, όμως μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι και χιλιάδες, γράφει η ισπανική εφημερίδα. Οι καταγγελίες αφορούν 31 θρησκευτικά τάγματα και 31 από τις περίπου 70 επισκοπές της χώρας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη υπόθεση που ερευνά σεξουαλικές κακοποιήσεις από μέλη του κλήρου. Η παλαιότερη υπόθεση αφορά στο 1942 και η πιο πρόσφατη στο 2018.

Πώς θα γίνει η έρευνα

Η έρευνα θα διενεργηθεί από την σύνοδο των Ισπανών επισκόπων, της οποίας ηγείται ο καρδινάλιος Χουάν Χοσέ Ομέγια, ο αρχιεπίσκοπος της Βαρκελώνης, σύμφωνα με την El Pais. Αξιωματούχοι από τη σύνοδο των επισκόπων δεν έχουν ακόμα σχολιάσει τη είδηση ούτε κάποιος εκπρόσωπος του Βατικανού.

 

Τον Νοέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες κληρικούς, τα οποία αρχικά είχε προσπαθήσει να καλύψει η Καθολική Εκκλησία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις