Κόσμος

Ισπανία: Φυλάκιση της Καταλανικής κυβέρνησης ζητά ο εισαγγελέας – Παραμένει “λούης” ο Πουτζδεμόν

Την προφυλάκιση των μελών της Καταλανικής ηγεσίας ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, για το διάστημα που διαρκεί η έρευνα.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας ζήτησε την φυλάκιση του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Χουνκέρας μαζί με άλλα οκτώ μέλη που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή.

Η κατηγορία που τους “βαραίνει” είναι η στάση ενάντια στην Ισπανική κυβέρνηση.katalonia

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ο Πουτζδεμόν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Κάρλες Πουτζδεμόν: αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπεκαέρτ
Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπεκέρτ

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε. Ο Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη. Πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει από χθες (01.11.2017) ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει την Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του.

catalonia

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου 20 καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 2
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1
Ο ρόλος της Μελάνια στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της στις σκέψεις του προέδρου
Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του συζύγου της, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Guardian
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ 1