Κόσμος

Ισπανία: Το μαυσωλείο του Φράνκο δεν μπορεί να γίνει “χώρος συμφιλίωσης”

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να μετατραπεί το μαυσωλείο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο σε χώρο "συμφιλίωσης" και μνήμης, όπως πρότεινε το κόμμα του αλλά και πολλοί ειδικοί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η Βάγιε δε λος Καΐδος (σ.σ. “Κοιλάδα των Πεσόντων”, όπως αποκαλείται το μαυσωλείο) δεν μπορεί να είναι ένας χώρος στον οποίο θα δώσουμε νέο νόημα, δεν μπορεί να γίνει τόπος συμφιλίωσης. Πρέπει να είναι χώρος αναπαύσεως, δηλαδή λαϊκό κοιμητήριο”, είπε ο Σάντσεθ από τη Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

Το 2011 μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία είχε συγκροτήσει η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε συστήσει να τοποθετηθεί στον χώρο μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του μαυσωλείου, των θυμάτων που έχουν ενταφιαστεί εκεί και των 20.000 πολιτικών κρατουμένων που συμμετείχαν στην κατασκευή του. Πέρσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ πρότεινε να μετατραπεί η “Κοιλάδα των Πεσόντων” σε χώρο “συμφιλίωσης και μνήμης”.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Χοσέ Γκιράο δήλωσε ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι “ένα παράδειγμα του τι δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ”, στα πρότυπα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε και επίσημα τη διαδικασία εκταφής του Φρανθίσκο Φράνκο, του δικτάτορα που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1939, μέχρι τον θάνατό του, το 1975.

Το μνημειώδες συγκρότημα απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη και στον χώρο του έχουν ταφεί περίπου 37.000 Φρανκιστές και Δημοκρατικοί μαχητές.

Η στάση του Σάντσεθ προκάλεσε πολλές επικρίσεις στην Ισπανία, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να τον κατηγορεί ότι “ασχολείται με εκείνους που πέθαναν πριν από 40 χρόνια”. Ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή ο πρωθυπουργός κάνει το αντίθετο “από αυτό που πρότειναν οι ειδικοί” το 2011 ενώ ο Εμίλιο Σίλβα, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να μετατραπεί το μαυσωλείο σε μουσείο, σχολίασε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη φράση “λαϊκό κοιμητήριο”, δεδομένου ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον εκκλησιαστικό ναό που βρίσκεται εκεί ως χώρο λατρείας. Αυτό είναι “ασύμβατο”, είπε, επειδή η Εκκλησία υπήρξε “όργανο νομιμοποίησης της δικτατορίας”, τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο
Axios: Συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων – Συνάντηση αντιπροσωπιών στο Κατάρ την Τρίτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ να βρίσκεται στο επίκεντρο
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Η Κέιτ Μίντλετον ανέβηκε στις 3 ψηλότερες κορυφές της Βρετανίας μετά τη μάχη με τον καρκίνο και έστειλε μήνυμα ελπίδας
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας ολοκλήρωσε το απαιτητικό Three Peaks Challenge για να στηρίξει το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και να υπενθυμίσει ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τις θεραπείες
25 June 2020 - Norfolk - Kate Duchess of Cambridge, Catherine, Katherine Middleton during a visit to The Nook in Framlingham Earl, Norfolk Photo Credit: ALPR/AdMedia / MediaPunch *** NO UK** /IPX