Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ισπανία: Τρέμει η γη στη Γρανάδα – Συνεχείς σεισμοί από το βράδυ

Ισπανία: Τρέμει η γη στη Γρανάδα – Συνεχείς σεισμοί από το βράδυ
twitter/ @itscaelis

Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι στη Γρανάδα στη νότια Ισπανία καθώς από το βράδυ της Δευτέρας σημειώνονται πολλές σεισμικές δονήσεις.

Από τις σεισμικές δονήσεις αυτές δεν έχουν προκληθεί τραυματισμοί ή σημαντικές υλικές ζημίες με τη γη να τρέμει συνεχώς οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία.

“Πολλοί σεισμοί έκαναν ξανά να τρέμει το έδαφος στην Γρανάδα απόψε. Καταλαβαίνω την ανησυχία χιλιάδων ανθρώπων. Πρέπει τώρα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης”, έγραψε στο Twitter ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν κατοίκους με το παλτό πάνω από τις πιτζάμες να έχουν βγει στον δρόμο μέσα στη νύχτα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN), οι τρεις σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Γρανάδα και τα περίχωρά της ήταν μεγέθους από 4 ως 4,5 βαθμών. Το Σάββατο επίσης σεισμός 4,4 βαθμών είχε γίνει αισθητός στην Ατάρφε και την Σάντα Φε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, σχεδόν 300 σεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το ινστιτούτο, εκ των οποίων περίπου 40 έχουν γίνει αισθητοί από τον πληθυσμό.

Μετά τον σεισμό του Σαββάτου αναφέρθηκαν μόνον κάποιες ζημιές, όπως ρωγμές σε τοίχους ή από την πτώση αντικειμένων εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ωστόσο αυτή η “σεισμική δραστηριότητα είναι συνηθισμένη” στην περιοχή, συνεχίζει το IGN, “κυρίως εντός της κεντρικής ζώνης της Βαϊτικής οροσειράς”, στη νότια Ισπανία, η οποία έχει την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο, καθώς εκεί “συναντώνται η αφρικανική με την ευρασιατική πλάκα”.

“Οι επιφανειακοί σεισμοί μικρού ως μετρίου μεγέθους” που σημειώνονται εκεί είναι πολλοί, αλλά ορισμένοι παρουσιάζουν “περιστασιακά μεγάλη ένταση”, προσθέτει.

Ο δήμαρχος στη Γρανάδα, Λουίς Σαλβαδόρ ζήτησε και αυτός ηρεμία και όπως σημείωσε μιλώντας στην ισπανική δημόσια τηλεόραση, αυτές οι “επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις (…) επιτρέπουν να αποφευχθεί ένας πολύ πιο ισχυρός και καταστροφικός σεισμός”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις