Κόσμος

Ισπανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Σάντσεθ – «Κόκκινο πανί» η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Ισπανία η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο ΝΑΤΟ προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η αποδέσμευση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που προανήγγειλε ο Πέδρο Σάντσεθ για τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας προκάλεσε εντάσεις στην ισπανική κυβέρνηση μεταξύ των σοσιαλιστών και των αριστερών εταίρων τους που ήταν αντίθετοι.

Φιλοξενώντας την περασμένη εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Μαδρίτη δεσμεύτηκε, όπως και τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2% του ΑΕΠ.

Ισπανία: Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία

Χωρίς να περιμένει τις τεταμένες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό με τους πολλούς συμμάχους της στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε σήμερα (σ.σ. 05.07.2022) στη δημοσιότητα ένα φάκελο 999,7 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει «όλα τα έκτακτα έξοδα» που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.

Αυτός ο φάκελος εμπίπτει στο πλαίσιο της «δέσμευσης» του Σάντσεθ προς το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ισπανία, η οποία επενδύει το 1,03% του ΑΕΠ της στην άμυνα, είναι η προτελευταία χώρα της Συμμαχίας αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες, μπροστά από το Λουξεμβούργο.

Podemos: Τα μάθαμε από τα ΜΜΕ

Ο εταίρος των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, ο ριζοσπαστικός αριστερός σχηματισμός Podemos, που είναι από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πολύ επικριτικός για την αποστολή όπλων στο Κίεβο, έδειξε κατευθείαν την αντίθεσή του στη διάθεση αυτών των κονδυλίων στον στρατό και γενικότερα, στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Η αρχηγός του που μετέχει στην κυβέρνηση, η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την «επείγουσα σύγκληση» της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνώντος συνασπισμού, η οποία είναι υπεύθυνη για να επαληθεύει εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Οι Podemos ισχυρίζονται ότι έμαθαν από τον Τύπο για την αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων για τον στρατό, κάτι που οι Σοσιαλιστές αρνούνται.

«Το να ξοδεύουμε χρήματα για όπλα για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μιας ξένης δύναμης (σ.σ. ΗΠΑ) αντί να τα επενδύουμε σε καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνική προστασία δεν ανταποκρίνεται στον προϋπολογισμό που χρειάζεται η χώρα μας», τόνισε η γενική γραμματέας των Podemos, Ιόνε Μπελάρα.

Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα El Diario Montañés, ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες απάντησε στο Podemos σήμερα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να φανταστεί μια πολιτική δύναμη που αντιτίθεται στην εγγύηση της ασφάλειας και της προστασίας των Ισπανών ενώ οι απειλές για την ασφάλειά μας έχουν αυξηθεί όσο ποτέ για δεκαετίες».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει «μυστική επιστράτευση» 300.000 Ρώσων: Συναγερμός στην Ευρώπη για νέες υβριδικές επιθέσεις
Ρωσικά έγγραφα που δημοσίευσε το Bloomberg δείχνουν δραστηριότητα σε κέντρα στρατολόγησης, καθώς και ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κατάταξη
REUTERS
Στη Νέα Υόρκη η υπογραφή της συμφωνίας Τραμπ με την Δανία για την Γροιλανδία: «Ενισχύουμε την ασφάλεια στην Αρκτική»
Η συμφωνία «αναγνωρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου (της Δανίας) και το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η Δανή Πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν
Ντόναλτ Τραμπ
Άναυδοι Γουίλιαμ και Χάρι από τις αποκαλύψεις του αδελφού της Νταϊάνα στο βιβλίο του – Οι σοκαριστικοί ισχυρισμοί για τον Κάρολο
Ανάμεσα στους πιο αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του είναι η περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κάρολο μετά την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα
βασιλιας καρολος 6
«Θυσιάστε τη ζωή σας»: Χιλιάδες στο κέντρο της Τεχεράνης για την στρατιωτική παρέλαση και την επιστράτευση εθελοντών
Εκτιμάται πως πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί στην εκστρατεία στρατιωτικής εκπαίδευσης - Το μήνυμα ισχύος του Ιράν απέναντι στις ισραηλινές - αμερικανικές επιθέσεις
Γυναίκες μέλη των ιρανικών πολιτοφυλακών Basij