Κόσμος

Ισπανία: Βγήκαν από τη φυλακή για να ορκιστούν οι Καταλανοί βουλευτές!

Το Κοινοβούλιο στην Ισπανία αρχίζει τις εργασίες του με τους Καταλανούς αυτονομιστές να βγαίνουν για λίγες ώρες από τη φυλακή.

Το ισπανικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Απριλίου ξεκίνησε σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδας τις εργασίες του, με τους Καταλανούς αυτονομιστές να βγαίνουν από τη φυλακή προκειμένου να ορκιστούν και με μια σημαντική ακροδεξιά ομάδα.

Φυλακισμένοι όχι μακριά από τη Μαδρίτη, οι Καταλανοί αυτονομιστές Οριόλ Ζουνκέρας, Ζόρντι Σάντσες, Ζόρντι Τουρούλ, Ζοζέπ Ρουλ και Ραούλ Ρομέβα αφέθηκαν ελεύθεροι για λίγες ώρες προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, οι τέσσερις πρώτοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πέμπτος στη Γερουσία.

Οφείλουν να ορκιστούν όπως και οι άλλοι κοινοβουλευτικοί στο ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο κατηγορούνται ότι παραβίασαν στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία.

catalan parl

Αυτοί οι πέντε εκλεγμένοι μπορεί ωστόσο να δουν τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου να αποφασίζουν γρήγορα την άρση της βουλευτικής ασυλίας τους, καθώς δικάζονται για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισαν οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, περιλαμβάνει ωστόσο 24 βουλευτές του κόμματος Vox, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ακροδεξιά σε μια χώρα όπου η δύναμή της ήταν ασήμαντη μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: 7 νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά την καταγγελία για μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχωρεί και η επικεφαλής του BBC News, Ντέμπορα Τέρνες, εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη πολιτικής ουδετερότητας και παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής της BBC, Τιμ Ντέιβι