Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισραήλ: 36χρονος πέθανε από ναιγλερίαση – Αμοιβάδα του «έτρωγε» τον εγκέφαλο

Ισραήλ: 36χρονος πέθανε από ναιγλερίαση – Αμοιβάδα του «έτρωγε» τον εγκέφαλο

Ένας άνδρας 36 ετών έχασε τη ζωή του στο Ισραήλ, ύστερα από επιπλοκές μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, καθώς είχε προσβληθεί από μια σπάνια αμοιβάδα η οποία τρώει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Το θύμα, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από ναιγλερίαση – γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM) – μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri.

Ο μικροοργανισμός συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει διατάξει έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του σπάνιου περιστατικού.

Το κρούσμα διαγνώστηκε στο ιατρικό κέντρο Poriya στην Τιβεριάδα, ένα θέρετρο στο βορειοανατολικό Ισραήλ κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.

Λόγω της σπανιότητας του περιστατικού, κλινικό δείγμα εστάλη για ανάλυση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης PAM μέσω της ρινικής κοιλότητας, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και εμετό. Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα – που εμφανίζονται 1-9 ημέρες μετά την έκθεση – μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις