Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισραήλ: 50 άτομα που επέζησαν από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ έχουν αυτοκτονήσει

Ισραήλ: 50 άτομα που επέζησαν από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ έχουν αυτοκτονήσει
Reuters

Τουλάχιστον 50 άτομα που βρέθηκαν στο αιματοβαμμένο φεστιβάλ στο Ισραήλ και γλύτωσαν από την σφαγή της Χαμάς έχουν αυτοκτονήσει!

Αυτό αποκάλυψε ο Γκάι Μπεν Σίμον κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη θεραπεία των επιζώντων από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ στο Ισραήλ.

Τα άτομα αυτά έφεραν ψυχολογικά προβλήματα και έβαλαν τέλος στη ζωή τους με τον Σίμον να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «λίγοι το ξέρουν, αλλά υπάρχουν περίπου 50 αυτοκτονίες από επιζώντες του φεστιβάλ Nova. Και αυτός ο αριθμός ίσχυε πριν από δύο μήνες. Τώρα πιθανότατα έχει ανέβει».

Οι αρχές στο Ισραήλ παραδέχονται πως υπήρξαν περαστικά αυτοκτονίας, όμως το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως δεν αυξήθηκαν οι θάνατοι από αυτοκτονία μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Πολλοί νοσηλεύονται με ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ πρακτικά δεν είμαι σε θέση να κάνω τίποτα. Ο σκύλος μου με βοηθάει να επιβιώσω. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε φυσιολογικά, να πάμε στις δουλειές μας, αλλά χωρίς ειδική βοήθεια δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε επίσης ο Σίμον.

Στο φεστιβάλ δολοφονήθηκαν πάνω από 360 άνθρωποι με τις μαρτυρίες όσων επέζησαν να είναι συγκλονιστικές.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξηγώ κάθε φορά τι έζησα εκεί. Γιατί πρέπει να επιστρέφω σε αυτές τις τραυματικές λεπτομέρειες για να γίνω πιστευτή σε κάποιους» είπε η Νάαμα Εϊτάν, που συμμετείχε σε μελέτη για την ψυχική της υγεία μετά την επίθεση και τονίζει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί πάνω από δύο ώρες την ημέρα.

«Κάθε πρωί στις 7 ξαναζώ τις στιγμές του εφιάλτη… Όταν κρυβόμουν σε θάμνο, με τρομοκράτες να περνούν από δίπλα μου. Δεν μπορώ να το χειριστώ μόνη μου. Πρέπει να έχω κάποιον συνεχώς μαζί μου. Φοβάμαι» δήλωσε.

«Κάποιοι έκαναν τους νεκρούς για να γλιτώσουν»

«Όταν έχει ησυχία γύρω μου, στο κεφάλι μου επικρατεί βουητό και γυρίζω πάλι σε εκείνες τις στιγμές. Αν δεν υπήρχε ο ψυχολόγος μου, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα να μιλήσω», ανέφερε και έκανε λόγο για αυτοκτονικές τάσεις.

Μια τρίτη γυναίκα που γλύτωσε αποκάλυψε πως ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από ψυχολόγους, αλλά βρίσκει ραντεβού μετά από 5 μήνες, καθώς πάνω από 600.000 Ισραηλινοί θέλουν επικοινωνία με ψυχολόγο μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Ήμασταν σε ένα ανοιχτό πεδίο, χωρίς μέρος να κρυφτούμε. Νιώθαμε ανήμποροι. Κάποιοι στην απελπισία τους ανέβηκαν σε δέντρα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από σφαίρες της Χαμάς. Όσοι επέζησαν, ήταν αυτοί που έκρυψαν το σώμα τους κάτω από πτώματα και παρίσταναν τους νεκρούς» περιέγραψε, ενώ είπε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς με τα όπλα τους κακοποιούσαν γυναίκες στα γεννητικά τους όργανα, ενώ με μαχαίρια τους έκοβαν κομμάτια από το σώμα τους», τόνισε χαρακτηριστικά η Νασά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις