Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ

Ισραήλ: Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν απόψε στο κέντρο του Τελ Αβίβ από ένοπλη επίθεση που προκάλεσε χάος στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το Ερυθρό Άστρο του Δαβίδ, ο αντίστοιχος Ερυθρός Σταυρός στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

«Έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής 10 τραυματίες, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών δύο από αυτούς υπέκυψαν στα τραύματά τους», ανέφερε το νοσοκομείο Ιτσίλοφ του Τελ Αβίβ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν σκηνές χάους στην οδό Ντίζενγκοφ, όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και εστιατόρια.

photo Reuters

«Είναι σκηνικό πολέμου, στρατιώτες και αστυνομικοί παντού… Ερεύνησαν το εστιατόριο, οι άνθρωποι έκλαιγαν κι έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε στο AFP ο Μπενιαμίν Μπλουμ, ο οποίος εργάζεται σε ένα εστιατόριο λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης.

Η 31χρονη Μπρέντα Έρλιχ, ασφαλίστρια από τη Χολόν, βρισκόταν μέσα σε ένα λεωφορείο με προορισμό το Τελ Αβίβ όταν άκουσε για την επίθεση.

«Νιώθω ότι πρέπει να είμαι διαρκώς σε εγρήγορση και ότι πρέπει να κοιτάζω προς όλες τις κατευθύνσεις για να μη με αιφνιδιάσει κάποιος ένοπλος», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μείνετε σπίτι» λένε οι αρχές στους κατοίκους του Τελ Αβίβ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τους κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από πυρά.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μετέβη στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, όπου ενημερώνεται διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την τέταρτη επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων στο Ισραήλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη άνοιξε πυρ εναντίον περαστικών στο προάστιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλου στη Χαντέρα (βόρεια).

Στις 22 Μαρτίου, στην Μπερσεβά, μεγαλούπολη στην έρημο Νεγκέβ, τέσσερις Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση που εξαπέλυσε ένας δάσκαλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2016 σε 4ετή φυλάκιση επειδή σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν δεκάδες άτομα που θεωρούνται ύποπτα για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ενέτειναν τις επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα στην Τζενίν, από όπου καταγόταν ο δράστης της επίθεσης στο Μπνέι Μπρακ.

Τουλάχιστον τρία μέλη της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ανταλλαγή πυρών στη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν.

Η αποψινή επίθεση σημειώθηκε καθώς οι ισραηλινές αρχές ετοιμάζονται να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού εν όψει της πρώτης μεγάλης προσευχής της Παρασκευής πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις