Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ισραήλ: Έδιωξε δύο αξιωματικούς και επέπληξε διοικητή για τον θάνατο ενός ηλικιωμένου Παλαιστίνιου

Ισραήλ: Έδιωξε δύο αξιωματικούς και επέπληξε διοικητή για τον θάνατο ενός ηλικιωμένου Παλαιστίνιου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Δύο αξιωματικοί αποπέμφθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ ενώ επιπλήχτηκε και ένας διοικητής μετά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου Παλαιστίνιου τον Ιανουάριο, ο οποίος προήλθε «από ηθική ανεπάρκεια και κακές αποφάσεις». 

Στις 12 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός ο ηλικιωμένος Όμαρ Αμπνταλμαζίντ Ασάντ, που έχει και αμερικανική υπηκοότητα, μετά τη σύλληψή του από στρατιώτες του Ισραήλ στο χωριό Τζιλτζίλγια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από τη νεκροψία παλαιστινιακών αρχών, προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο 78χρονος Ασάντ, έπασχε από χρόνια καρδιακά προβλήματα και υπέστη καρδιακή προσβολή λόγω του στρες από τη σύλληψή του.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει τότε πως ο Ασάντ ήταν ζωντανός όταν τον άφησαν οι στρατιώτες. Ωστόσο, στην περίληψη της έρευνάς του, που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα (31.1.2022), ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Ασάντ είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τα στρατεύματα που βρίσκονταν στην περιοχή και ότι «τα χέρια του δέθηκαν και φιμώθηκε για μικρό χρονικό διάστημα».

Αφού κρατήθηκε για μισή ώρα, ο Ασάντ και τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. «Οι στρατιώτες δεν εντόπισαν ενδείξεις καταπόνησης ή κάτι ανησυχητικό σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάντ. Οι στρατιώτες εκτίμησαν ότι κοιμόταν και δεν προσπάθησαν να τον ξυπνήσουν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

«Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό ήταν ένα σοβαρό και ατυχές συμβάν, που προκλήθηκε λόγω της ηθικής αποτυχίας και των κακών αποφάσεων των στρατιωτών», πρόσθεσε.

Παραβιάστηκε, όπως τόνισε η ανακοίνωση, η θεμελιώδης αρχή του ισραηλινού στρατού που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Επίσης η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρησιμοποιήθηκε βία στο περιστατικά παρά μόνο όταν ο Ασάντ συνελήφθη αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί».

«Οι στρατιώτες απέτυχαν στις υποχρεώσεις τους επειδή άφησαν τον Ασάντ να κείτεται στο πάτωμα χωρίς να του παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα και επειδή δεν ενημέρωσαν τους διοικητές τους για το περιστατικό».

Μετά τη νεκροψία εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για τον θάνατο του Ασάντ και πρόσθεσε ότι στηρίζει «μια ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό να λογοδοτήσουν σε διεθνές δικαστήριο.

Ο Ασάντ ζούσε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν επί δεκαετίες και επέστρεψε στη Δυτική Όχθη πριν 10 χρόνια, δήλωσε ο αδελφός του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις