Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας κατηγορεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για παραβίαση του νόμου

Νετανιάχου

Η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα (24.3.2023) τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι παραβίασε τον νόμο με το να αγνοήσει σύγκρουση συμφερόντων στην εξ εξελίξει δίκη του για διαφθορά και με το να εμπλακεί άμεσα στο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησής του.

Αντιμέτωπος με τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες κατά των προτεινόμενων αλλαγών, που θα αποδυναμώσουν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως παραμερίζει όλες τις άλλες σκέψεις και θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να υπάρξει μια λύση.

Η επιστολή της γενικής εισαγγελέως του Ισραήλ, Γκάλι Μπαχαράβ – Μιάρα προστίθεται στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν τα σχέδιά του, τα οποία έχουν προκαλέσει βαθιά διαίρεση στην ισραηλινή κοινωνία, κατεβάζοντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και προκαλώντας συναγερμό στο επιχειρηματικό κατεστημένο και ρωγμές στον ίδιο τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Την Πέμπτη, έπειτα από αναφορές μέσων ενημέρωσης πως ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ θα ζητούσε αναστολή της μεταρρύθμισης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον υπουργό του, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της μεταρρύθμισης στις ένοπλες δυνάμεις, όπου αυξανόμενος αριθμός εφέδρων έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσουν.

Κατηγορίες διαφθοράς

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δικάζεται με κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, συνέχισε ακάθεκτος, λέγοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη ότι θα προσπαθήσει να περάσει ένα βασικό μέρος του πακέτου την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη η Κνεσέτ τροποποίησε έναν νόμο προκειμένου να περιορίσει τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο πρωθυπουργός μπορεί να απομακρυνθεί, όμως η Μπαχαράβ – Μιάρα δήλωσε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν πρέπει να εμπλακεί στο πακέτο δικαστικής μεταρρύθμισης, το οποίο χειρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν.

«Η νομική κατάσταση είναι σαφής: πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε ανάμιξη σε πρωτοβουλίες για αλλαγή στο δικαστικό σύστημα», έγραψε. «Η δήλωσή σας χθες βράδυ και οποιαδήποτε ενέργεια αναλάβετε που παραβιάζει αυτό το θέμα είναι παράνομη», ανέφερε η Μπαχαράβ – Μιάρα.

Η επιστολή ακολουθεί προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει προηγουμένως η Μπαχαράβ – Μιάρα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν πρέπει να εμπλακεί στην προσπάθεια δικαστικής μεταρρύθμισης του συνασπισμού του λόγω σύγκρουσης συμφερόντων που απορρέει όπως θεωρεί από τις δίκες του.

Σε μήνυμα που διένειμε το κυβερνών κόμμα Λικούντ, μη κατονομαζόμενη πηγή που πρόσκειται στον Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε πως ο πρωθυπουργός παραβίασε οποιονδήποτε νόμο ή συμφωνίες για σύγκρουση συμφερόντων στη δήλωσή του και είπε πως δεν έχει επιπτώσεις στη δίκη του.

Η πηγή είπε πως εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού να προσπαθεί να καταλήξει σε ευρεία συναίνεση σε περίοδο εθνικής κρίσης που συνεπάγεται επιπτώσεις για τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Βολές κατά της εισαγγελέως

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ κατηγόρησε τη γενική εισαγγελέα, που διορίστηκε από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, ότι ενεργεί ως ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Αν η Μπαχαράβ – Μιάρα θέλει να λαμβάνει αποφάσεις εκ μέρους εκλεγμένων αξιωματούχων, είναι καλοδεχούμενη να ιδρύσει κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής», έγραψε στο Twitter.

Μετά την επιστολή της γενικής εισαγγελέα η οργάνωση Κίνημα για Κυβέρνηση Ποιότητας στο Ισραήλ δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για περιφρόνηση του δικαστηρίου και ζητεί να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου όπως προβλέπει ο νόμος, μεταξύ των οποίων υψηλά πρόστιμα και φυλάκιση.

Ο θρησκευτικός – εθνικιστικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που θα δώσουν στην κυβέρνηση επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιορίσουν την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην ακύρωση νόμων.

Οι προτείνοντες το σχέδιο λένε πως θα βάλει χαλινάρι στις υπερβολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ των τμημάτων της κυβέρνησης. Οι επικριτές του λένε ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια, θα θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες και θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία.

Το προτεινόμενο σχέδιο έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις επί εβδομάδες σε όλη τη χώρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Αποδοκιμασίες στο Λονδίνο: «Πήγαινε στη φυλακή»

Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο Λονδίνο σήμερα, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες και χτυπώντας τύμπανα. Ορισμένοι ακούστηκαν να φωνάζουν «Νετανιάχου, πήγαινε στη φυλακή, δεν μπορείς να μιλάς εκ μέρους του Ισραήλ».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις