Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Καμία συμφωνία με ΗΠΑ για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών

Ισραήλ: Καμία συμφωνία με ΗΠΑ για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών
photo Reuters

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν τα έχει βρει ακόμη με τις ΗΠΑ αναφορικά με την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτό δήλωσε η Τζίπι Χοτοβέλι υπουργός αρμόδια για ζητήματα που αφορούν τους οικισμούς, τονίζοντας παράλληλα πως ο Νετανιάχου δεν τα έχει βρει ούτε με το βασικό του σύμμαχο στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ

Οι δηλώσεις Χοτοβέλι καταδεικνύουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Νετανιάχου στις προσπάθεια που κάνει για να προσαρτήσει το Ισραήλ τους εβραϊκούς οικισμούς, με τη σχετική συζήτηση να είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην Κνεσέτ την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ για τη Μέσα Ανατολή το Ισραήλ θα επεκτείνει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στους εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την περιοχή αυτή, μαζί με τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για το δικό τους κράτος και έχουν ζητήσει την επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ. Παράλληλα αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών.

“Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Αμερικανών και ημών σε αυτό το θέμα και μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Μπλε- Λευκό”, δήλωσε η Χοτοβέλι στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενη στο κεντρώο κόμμα του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς, το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή ευρέος, διεθνούς διαλόγου για το θέμα.

Ο Σβεν Κουν φον Μπούργκντορφ, επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών “αν συμβεί, θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ”. Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι είδους επιπτώσεις ενδέχεται να είναι αυτές.

Το σχέδιο Τραμπ, το οποίο απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι, προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρήσει τους περισσότερους από τους οικισμούς που έχει ανεγείρει σε περιοχές που κατέλαβε μετά τον πόλεμο του 1967.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις