Κόσμος

Ισραήλ: Η κυβέρνηση αναβάλλει την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της “γενοκτονίας των Αρμενίων” λόγω… Ερντογάν

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της "γενοκτονίας των Αρμενίων", φοβούμενη μήπως η ψήφιση αυτή ευνοήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας διεκδικώντας μια νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από μέλη του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, επρόκειτο να τεθεί σε προκαταρκτική ψηφοφορία σήμερα. Διατυπώθηκε μετά την πρόσφατη διπλωματική ένταση με την Τουρκία που ακολούθησε την αιματοχυσία στη Γάζα στις 14 Μαΐου. Τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εκείνη την ημέρα.

“Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στον πρωθυπουργό (Μπενιαμίν Νετανιάχου) να αναβάλει τη συζήτηση με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων για μετά τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμάνουελ Νάχσον και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ακολούθησε αυτές τις συστάσεις.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ανταλλάσσουν ύβρεις και διπλωματικές κυρώσεις από τις 14 Μαΐου. Η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να φύγουν προσωρινά από τη χώρα. Το Ισραήλ έλαβε παρόμοιο μέτρο εναντίον του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την Αρμενία, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στις σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Τούρκους οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία, που υιοθετείται από σχεδόν 30 χώρες για την περιγραφή αυτών των σφαγών.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, συμμαχώντας με τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Εργατικός βουλευτής Ιτζίκ Σμούλι χαρακτήρισε “ψευδείς και γελοίες” τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για να αιτιολογήσει την αναβολή της ψηφοφορίας. “Αν τα υπουργεία Εξωτερικών ανά τον κόσμο είχαν ενεργήσει τόσο άνανδρα και τόσο ιδιοτελώς στο θέμα της αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος, πού θα ήμασταν εμείς σήμερα;”, έγραψε στο Twitter.

Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, οι βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Μαΐου τη διεξαγωγή συζήτησης στο κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς να οριστεί ημερομηνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Πυρά» Τραμπ κατά Δημοκρατικών: «Απειλούν και εκβιάζουν Ρεπουμπλικανούς με μομφή, διατάζω την διερεύνηση της εγκληματικής πράξης, αμέσως!»
«Πρόκειται για εκβιασμό και πρέπει να λογοδοτήσουν, απειλούν τους δωρητές μας με φυλάκιση και πολλές άλλες μορφές τιμωρίας, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι Ρεπουμπλικάνοι» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε Halloween πάρτι που διοργάνωσε στο Mar-a-Lago της Φλόριντα στις 31 Οκτωβρίου 2026 7
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 11
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι