Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Ισραήλ: Μόνο το 15% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου μετά το τέλος του πολέμου με την Χαμάς

Ισραήλ: Μόνο το 15% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου μετά το τέλος του πολέμου με την Χαμάς

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η δημοτικότητα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς ούτε η ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στην Χαμάς δείχνει να ανακόπτει την πτωτική πορεία.

Η περίπτωση Νετανιάχου θα καταγραφεί στα χρονικά των δημοσκοπήσεων, αφού – αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει συνήθως – η επίθεση της Χαμάς δεν συσπείρωσε την κοινή γνώμη γύρω από την ηγεσία της χώρας, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται να στηρίζει την στρατηγική του πρωθυπουργού του Ισραήλ περί συντριβής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute (IDI), μόνο το 15% των ερωτηθέντων θέλουν ο Νετανιάχου να είναι πρωθυπουργός όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ο Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 30% δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη τον οποίο να προτιμούν.

Ωστόσο το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακτηθούν οι όμηροι, ενώ το 24% πιστεύουν πως μια ανταλλαγή που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις φυλακές του Ισραήλ θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν απότομη πτώση της δημοτικότητας του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο που οδήγησε στην πιο φονική ημέρα στα 75 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ, καθώς φαίνεται πως οι πολίτες «χρεώνουν» στον πρωθυπουργό τον απόλυτο αιφνιδιασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης και την αδυναμία ή ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν ή να πληροφορηθούν τα σχέδια του εχθρού.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Ισραηλινές δυνάμεις έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια στη διάρκεια της ανταποδοτικής επίθεσής τους που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 746 ανθρώπων στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου, ανέφερε το IDI. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση του IDI τον Δεκέμβριο, το 69% των Ισραηλινών εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, ότι θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις