Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο Λίμπερμαν επανέρχεται στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά την αθώωσή του

Ισραήλ: Ο Λίμπερμαν επανέρχεται στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά την αθώωσή του

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καλωσόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος επανήλθε σήμερα στην κυβέρνηση αφού αθωώθηκε κατηγοριών για διαφθορά.

Η επιστροφή του υπερεθνικιστή Λίμπερμαν στην κυβέρνηση μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.

Έποικος που ζει σε κατεχόμενα εδάφη στα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν το κράτος τους, ο Λίμπερμαν έχει εκφράσει απερίφραστα επιφυλάξεις για τις διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο έπειτα από αδιέξοδο τριών ετών, λέγοντας πως η επίτευξη μιας διαρκούς συμφωνίας ειρήνης είναι αδύνατη.

“Σας συγχαίρω για την ομόφωνη αθώωση και είμαι ευτυχής για την επιστροφή σας στην ισραηλινή κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για το καλό του λαού του Ισραήλ”, είπε ο Νετανιάχου στον Λίμπερμαν, σύμφωνα με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο Νετανιάχου δεν προσδιόρισε ποιο ρόλο θα αναλάβει ο Λίμπερμαν στην κυβέρνηση, όμως ο πρωθυπουργός είχε κρατήσει ανοιχτό γι’ αυτόν το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών όσο εκκρεμούσε η ετυμηγορία. Πολιτική πηγή δήλωσε πως “περιμένει με βεβαιότητα ότι ο Λίμπερμαν θα είναι ξανά υπουργός Εξωτερικών”.

Το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτένου του Λίμπερμαν, το οποίο έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ χάρη στις ψήφους των μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως ο ίδιος ο Λίμπερμαν (γεννήθηκε στη σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1978), είναι σύμμαχο του δεξιού Λικούντ του Νετανιάχου.

Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποφάσισε ομόφωνα να αθωώσει τον Λίμπερμαν, ο οποίος κατηγορούνταν για απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σχετικά με κατηγορίες ότι έδωσε σε έναν ισραηλινό διπλωμάτη θέση πρεσβευτή στη Λιθουανία ως αντάλλαγμα για απόρρητες πληροφορίες που του είχε δώσει ο τελευταίος σχετικά με μια έρευνα που διενεργούσε η αστυνομία στις υποθέσεις του. Συγκεκριμένα η αστυνομία ερευνούσε κατηγορίες ότι ο Λίμπερμαν είχε δεχθεί παρανόμως εκατομμύρια δολάρια από διάφορους ξένους επιχειρηματίες. Αυτή η χωριστή έρευνα μπήκε στο αρχείο πέρυσι λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Η σημερινή ετυμηγορία ήρθε έπειτα από 17 χρόνια κατηγοριών για διαφθορά εναντίον του Λίμπερμαν και έρευνες σε βάρος του που είχαν επεκταθεί σε εννέα χώρες.

“Αυτό το κεφάλαιο βρίσκεται τώρα πίσω μου και επικεντρώνω τώρα στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, δήλωσε ο αθωωθείς σε ένα σύντομο σχόλιό του προς τους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.
Το τριμελές δικαστήριο διαπίστωσε ότι “τα αποδεδειγμένα γεγονότα δεν δείχνουν να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων τόσο σοβαρή όσο υποστηριζόταν από τους εισαγγελείς”.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση.

Η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Σελί Γεσιμόβιτς δήλωσε πως, παρά την αθώωση, πιστεύει πως ο Λίμπερμαν παραβίασε τουλάχιστον δεοντολογικούς κώδικες συμπεριφοράς.

Γνωστός για τα απερίφραστα σχόλιά του –έχει συγκρίνει τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς και έχει ζητήσει την απομάκρυνση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς–, ο Λίμπερμαν είναι ο τελευταίος μιας σειράς ισραηλινών πολιτικών που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Εχούντ Ολμέρτ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2008 αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Έκτοτε έχει αθωωθεί από τις περισσότερες από τις κατηγορίες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Αεροσκάφη Osprey για το Ισραήλ

Ισραήλ: Θα φτιάξει 5.000 νέες κατοικίες στη Δυτική Οχθη

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 26 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Iσραήλ: “Δεν ξέρουμε ποιος αποκάλυψε το θέμα με τους πράκτορες μας”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε