Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Ισραήλ: Οι πολίτες απαιτούν την επιστροφή όλων των ομήρων και ο Νετανιάχου επιμένει για «πίεση» στη Χαμάς

Ισραήλ: Οι πολίτες απαιτούν την επιστροφή όλων των ομήρων και ο Νετανιάχου επιμένει για «πίεση» στη Χαμάς
Φωτογραφία Reuters

Όμηροι της Χαμάς που αφέθηκαν ελεύθεροι, συγγενείς απαχθέντων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους διαδήλωσαν ξανά χθες Σάββατο (16.12.2023) το βράδυ στο Ισραήλ, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπολοίπων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για την απελευθέρωση των 112 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στα νότια της χώρας και ξέσπασε ο πόλεμος που μετράει πάνω από 2 μήνες συγκρούσεων μέχρι σήμερα.

Ο Νόαμ Πέρι, συγγενής ομήρου, κατηγόρησε το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου για τον ισχυρισμό ότι ήταν απαραίτητη η στρατιωτική πίεση για να απελευθερωθούν οι απαχθέντες.

«Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι όμηροι επιστρέφουν νεκροί», τόνισε ο Πέρι. Άλλοι διαδηλωτές ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να παρουσιάσει σχέδιο για τη διάσωση των ομήρων.

Επιμένει για «πίεση» στη Χαμάς ο Νετανιάχου – «Ράγισε η καρδιά του» για τους 3 ομήρους

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε πως πρέπει να διατηρηθεί η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να διασφαλιστεί η νίκη και η επιστροφή όλων όσοι απήχθησαν.

«Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες μας», είπε ο Νετανιάχου.

Η είδηση για τους 3 ομήρους που σκοτώθηκαν κατά λάθος από ισραηλινούς στρατιώτες «μου ράγισε την καρδιά. Ράγισε την καρδιά ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο Νετανιάχου αλλά τόνισε ότι «παρά τη βαθύτατη θλίψη, θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη διασφάλιση της νίκης επί των εχθρών μας».

«Μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας. Οι οδηγίες που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζονται σε αυτήν την πίεση, χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα», επέμεινε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ωστόσο, η Χαμάς ανακοίνωσε το Σάββατο πως η θέση της είναι ότι αρνείται «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκτός αν η επίθεση εναντίον του λαού μας σταματήσει τελείως».

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο από ισραηλινά πυρά σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει σε επικαιροποιημένο απολογισμό του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ένας 20χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα που δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Μπέιτ Ούμαρ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή είχε ανακοινώσει τον θάνατο από ισραηλινά πυρά ενός 25χρονου στην πόλη Τουλκαρέμ και ενός 16χρονου στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ Αμάρ κοντά στη Ραμάλα.

Ως εκ τούτου, 291 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP και dpa / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις