Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισραήλ: Οριακή νίκη για τον Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές [pics]

Ισραήλ: Οριακή νίκη για τον Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές [pics]

Νικητή έστω και οριακά φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι προβλέψεις και οι στατιστικές προβολές των ΜΜΕ στο Ισραήλ φέρουν το Λικούντ του Νετανιάχου να παραμένει πρώτο κόμμα και να έχει πλεονέκτημα έναντι του βασικού αντιπάλου του ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας της δεξιάς, με το 96% των ψήφων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Οι προβολές που κάνουν τα MME θέλουν το Λικούντ να καταλαμβάνει 37 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας, έναντι 36 του κεντρώου συνδυασμού του Μπλε και του Λευκού υπό τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς.

Μολονότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία των εδρών, ο Νετανιάχου αναμένεται ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας συνεργαζόμενος με άλλες παρατάξεις της ισραηλινής δεξιάς και άκρας δεξιάς, με συνολικά 65 ως 67 έδρες.

«Φανταστική νίκη», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Νετανιάχου

Για φανταστική νίκη έκανε λόγο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα αλλά και τα εξιτ πολ που τον φέρουν να προηγείται του κυριότερου αντιπάλου του, του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Τη «νύχτα μιας μεγάλης νίκης» χαιρέτισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του ο Νετανιάχου με τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του στο Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί ψήφισαν «όχι» στην ειρήνη, λένε οι Παλαιστίνιοι

Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ έκρινε αφού μεταδόθηκαν τα έξιτ πολ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ ότι οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του status quo σε ό,τι αφορά «την κατοχή της Παλαιστίνης».

Τα έξιτ πολ υποδεικνύουν πως οι Ισραηλινοί «ψήφισαν υπέρ του απαρτχάιντ», υπέρ της «ατελείωτης κατοχής», υποστήριξε ο Ερεκάτ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με βάση τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα, εξήγησε, «μόλις 18 μέλη από τα 120 της Κνέσετ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) τάσσονται υπέρ (της λύσης) των δύο κρατών στα σύνορα του 1967».

Ο δεύτερος τη τάξει στην ΟΑΠ προφανώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αθροίζοντας τις έδρες του κόμματος των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Ταάλ, του Μερέτς και των Εργατικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις